Achter het metaverse, vragen en bedenkingen

De term ‘metaverse’, die in de jaren tachtig voor het eerst in de Amerikaanse sciencefiction opdook, wordt steeds vaker gebruikt om een virtueel universum te omschrijven waarin de burger zich volledig kan onderdompelen, vrij van materiële beperkingen. Hoewel het nog niet voor vandaag is, roept het metaverse of metaversum nu al vragen op, onder meer op het vlak van economie, maatschappij en gezondheid. Die vragen werden onlangs aangekaart door verscheidene deskundigen van de UCLouvain. 

Het concept metaversum is niet nieuw: online games of virtuele gemeenschappen brengen al meer dan dertig jaar internetgebruikers samen, zegt Thibault Philippette, directeur van het Game Lab van de UCLouvain. Een samenwerking tussen de belangrijkste technologiegiganten zou de verspreiding van het concept moeten versnellen, omdat het bedrijven in staat kan stellen hun strategieën te vernieuwen en te diversifiëren door een ‘nieuwe consumptietempel’ te bouwen, zoals Ingrid Poncin, professor aan de 'Ecole polytechnique van de UCLouvain het formuleert.

Filosoof Mark Hunyadi meent dat de honger van de technologiereuzen (GAFA) een verschrikkelijke invloed zou kunnen hebben op de ontwikkeling van toekomstige generaties, door hen in bubbels op te sluiten en hun individualisme verder te versterken ten koste van hun maatschappelijke vaardigheden. “Er is een verlangen om een ruimte te creëren die ons vrijstelt van de weerstand van de wereld. Het gaat erom ergens heen te gaan zonder ergens heen te gaan, terwijl we ons verlangen uitbreiden volgens onze verbeelding, die oneindig is”, waarschuwt de professor. Moeten we er bang voor zijn? “Nee, maar we moeten op onze hoede zijn en snel antwoorden en controlemiddelen vinden.”

En dan hebben we het nog niet eens over de risico's van extra verslaving voor generaties die al verslaafd zijn aan beeldschermen. In de toekomst, nu het metaverse steeds meer ingang vindt in de samenleving, zullen sommige mensen moeite hebben om te begrijpen dat er nog een echt leven is, in een fysieke wereld, waarschuwt Gérald Deschietere, hoofd psychiatrische spoedgevallen van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Métavers: nouveau joujou pour geeks ou prochaine révolution grand public?

https://uclouvain.be/fr/decouvrir/presse/actualites/metavers-nouveau-joujou-pour-geeks-ou-prochaine-revolution-grand-public.html

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.