Digitale snelweg HospiSmart verbindt Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische centra

De aanleg van het moderne glasvezelnetwerk dat de zes Limburgse ziekenhuizen en vier psychiatrische centra met elkaar verbindt, is afgerond en in gebruik genomen. Het HospiSmart-platform zorgt voor een veilige uitwisseling van patiëntgegevens tegen hoge snelheid. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet 600.000 euro van de in de totaal geraamde projectkost van 1,5 miljoen euro.

HospiSmart is een platform van HospiLim, het samenwerkingsverband tussen de Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische centra. HospiSmart wil op termijn ook andere zorgactoren aanmoedigen om invulling te geven aan de transitie richting "smart hospitals", klinkt het. Met de veilige digitale spitsstrook wil het platform de operationele efficiëntie binnen de Limburgse patientenzorg verbeteren.

Het belang van een veiligere en snellere uitwisseling van beelden en gegevens is niet te overzien, aldus de partners. Over het reguliere net duurt het opladen, versturen, ophalen en openen van beeldmateriaal erg lang, waarmee kostbare tijd verloren kan gaan. Bij elke gegevensuitwisseling wordt er ook op toegezien dat de GDPR-regelgeving blijft gerespecteerd, klinkt het verder.

Het gaat om een uniek project in Vlaanderen dat de provinciegrenzen overschrijdt, zo maken de partners bekend. Het is de glasvezel van Fluvius die dienst doet als transportvehikel. Buiten de Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische centra kunnen ook actoren als universitaire instellingen de connectie maken met de backbone van Fluvius.

"Zorg is voor Limburg een belangrijke groeisector, niet alleen inzake tewerkstelling maar ook op het vlak van innovaties. Het Hospismart-project bevestigt de Limburgse pioniersrol in de zich snel ontwikkelende sector rond digitalisering van de zorg", zegt Tom Vandeput (CD&V), gedeputeerde van Economie en Europese programma's. "Hiermee zetten we onze ambitie kracht bij om een leidend zorglabo te worden in Vlaanderen en Europa."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.