AI en VR skills-centrum voor artsen in Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum openden zopas samen een nieuw, internationaal trainingscentrum voor artsen: het ‘Amsterdam Skills Centre for Health Sciences’ (ASC). Het ASC ging daarvoor een partnership aan met het medisch technologiebedrijf Stryker.

Met behulp van virtuele technologie en artificiële intelligentie gaat het ASC een ‘New Way of Learning’ ontwikkelen om medisch specialisten doeltreffender te trainen in het uitvoeren van operaties en andere interventies. Het ASC biedt een aantal elementen voor die nieuwe manier van leren met een operatiezaal met twaalf operatietafels, chirurgische robots, virtuele realiteit-simulatoren, virtuele realiteit, video’s van ingrepen, een digitale omgeving en conferentiezalen voor tweehonderd mensen.

Het doel van het opleidingscentrum is meervoudig: het verhogen van de patiëntveiligheid, de opleidingsperiode van chirurgen reduceren en de toegang tot veilige zorg verhogen. Vandaag hebben zowat vijf miljard patiënten wereldwijd geen toegang tot veilige chirurgie. Daarnaast wil het ASC een opleiding tot basischirurgie ontwikkelen voor landen waar de basis-chirurgische zorg beperkt is.

30.000 uur opleiding   

Trainen gebeurt op simulatoren, met virtuele realiteit of op lichamen die ‘ter beschikking van de wetenschap’ gesteld werden.  
“Er is gemiddeld meer dan 30.000 uur opleiding nodig vooraleer een chirurg zelfstandig kan opereren en een team kan leiden, dat is vier keer meer dan een opleiding voor helikopterpiloot. De snelle vooruitgang van de digitale technologie, leiden tot veel meer mogelijkheden in de opleiding, tot en met levenslang leren”, aldus het ASC.

“Virtuele technologie en kunstmatige intelligentie kunnen specialisten in opleiding helpen de vaardigheden sneller in de vingers te krijgen. Dat is veel efficiënter, want je kunt veel oefenuren maken zonder dat je patiënten nodig hebt. Er is zelfs een speciale oefenbox die de chirurg in spe mee naar huis kan nemen om op de keukentafel een kijkoperatie te oefenen. In het Skills Centre staat ook een apparaat waarmee oogartsen virtueel staaroperaties kunnen verrichten. Ook daar komt geen patiënt aan te pas”, zo zegt initiatiefnemer en chirurg Jaap Bonjer in Het Parool

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.