App Doktr (Proximus) teruggefloten door medicomut

Een verslag van het onderhoud tussen Proximus en leden van de medicomut over de app Doktr werd tijdens het laatste overleg artsen-ziekenfondsen besproken. De medicomut maakte haar bezwaren duidelijk. Het wekt ook verwondering dat een federale minister zich volop achter het initiatief schaart zonder hierover blijkbaar het oordeel van haar andere collega af te wachten, die ook betrokken partij is.

Onlangs stelde Proximus dus de app Doktr voor die in juni gelanceerd zou worden. Die moest het mogelijk maken om met de smartphone snel een videoconsultatie te krijgen bij een erkende arts. Na de consultatie zal de patiënt een samenvatting van het doktersadvies kunnen terugvinden in de chatfunctie van de app. Zo zullen ook doktersbriefjes en voorschriften verstuurd kunnen worden, luidde het.

Dokter en vicepremier Petra De Sutter (Groen) liet bij de lancering weten: "Tijdens de Covid-crisis hebben we ervaren dat telegeneeskunde absoluut iets is dat werkt. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om de zorg voort te zetten op de momenten dat de patiënt niet naar het ziekenhuis kon komen. Niet alle geneeskundige zorg zal zich lenen tot telegeneeskunde, maar heel veel kan je er wél mee doen." 

In eerste instantie hadden de artsensyndicaten geen bezwaar tegen het initiatief. Ze zijn in principe immers niet tegen innovatie gekant, maar al snel zagen ze in dat dit een brug te ver was: "Toen we zagen hoe Proximus zich het gebruik van deze app voorstelt, waren we niet bereid om onze medische kwaliteitsnormen in de uitverkoop te doen", klonk het kurkdroog bij Bvas-voorzitter Philippe Devos. Idem dito voor ASGB/Kartel. Dokter Hueting sprak van de introductie van 'pizzageneeskunde' die zijn syndicaat absoluut niet zag zitten.

Cherry picking

Dus volgde er een onderhoud tussen Proximus en de medicomut, die haar bezwaren op tafel legde. Zo is deze app zeker niet toepasselijk bij een patiënt die de arts fysiek nog niet gezien heeft en daar leek Proximus wel van uit te gaan. "Het staat ook haaks op doelmatige zorg", verduidelijkt dokter Hueting. Medicomutvoorzitter Jo De Cock voegde daar nog aan toe dat ook de patiënt via de app niet geconfronteerd moet worden met een hem onbekende arts.

Ander bezwaar: op de site van Proximus wordt dit alles vlotjes als 'gratis' voorgesteld (Proximus maakt gebruik van de Riziv-terugbetaling van 20 euro voor een advies op afstand, red). Maar dergelijke prestaties worden tot nu toe alleen terugbetaald in functie van zorgcontinuïteit tijdens de pandemiecrisis. Ook hier gaat de telecomspeler dus nogal kort door de bocht. Gevolg: Proximus werd teruggefloten wegens cherry picking.

Een goed signaal, want het overheidsbedrijf is beslist niet de enige speler die dit op onorthodoxe wijze probeert.

Het valt trouwens op dat de ene federale minister een systeem in de hand werkt dat haaks staat op het systeem van de andere federale minister, aldus een expert die geen namen noemt. Maar de goede verstaander begrijpt dat het hier gaat om twee vicepremiers: minister Petra De Sutter (Groen), als minister van Overheidsbedrijven verantwoordelijk voor Proximus, en minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), als minister van gezondheidszorg bevoegd voor eHealth en de terugbetaling van consultaties op afstand.

Lees ook: App Doktr gelanceerd door Proximus

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.