Artificiële intelligentie helpt overlevingskansen covid-patiënten voorspellen

Het softwarebedrijf icometrix ontwikkelde samen met meer dan 40 Belgische en nog meer buitenlandse partners het softwarepakket icolung, waarmee het de overlevingskansen van erg zieke covid-19-patiënten beter kan voorspellen en patiënten ook preciezer aan een specifieke ziekenhuisafdeling kan toewijzen. Icolung gebruikt daarvoor artificiële intelligentie (AI). In België werkten onder andere de VUB en de KU Leuven mee aan het onderzoek, naast alle Belgische ziekenhuisgroepen.

"We werken op basis van CT-scans afkomstig uit COVID-19-afdelingen van de ziekenhuizen", zegt icometrix-CTO Dirk Smeets. "Het was belangrijk dat we voor de ontwikkeling van de software en de toepassingen van AI over zoveel mogelijk data beschikten. Op basis van die scans kijken we ho eveel longweefsel precies is aangetast. Computers kunnen dat nu eenmaal beter dan radiologen. We slagen er met onze software in om de hoeveelheid aangetast longweefsel te kwantificeren. Dat helpt tegelijk de overlevingskansen van een patiënt beter in te schatten."

Door AI los te laten op de scans van COVID-patiënten kan men ook te weten komen of, bij patiënten die ziek zijn, het longweefsel sterk genoeg is om de patiënt naar huis te sturen voor verdere thuisisolatie. "Dat is heel belangrijk voor de triage", zegt Smeets. "Het kan ervoor zorgen dat de belasting in de ziekenhuizen kleiner wordt en dat de patiënten de meest optimale zorg krijgen."

De software is momenteel al uitgerold in 30 Belgische ziekenhuizen, waarbij het UZ Brussel als voorloper geldt. "Op de dienst Radiologie van het Brusselse UZ ging men heel snel aan de slag met het gebruik van AI bij de medische beeldvorming. Het ziekenhuis behoort daarmee tot de top."

"We hebben de eerste versies van icolung getest en zijn van mening dat kwantitatieve CT-gegevens belangrijk zijn", reageert professor Johan De Mey, hoofd radiologie van het Universitair Ziekenhuis Brussel. "Dankzij de cloud zijn verbeteringen van het AI-algoritme meteen voor ons beschikbaar, wat essentieel is in deze snel evoluerende pandemie".

"We zijn trots dat we een oplossing lanceren die in minder dan 30 minuten kan worden geïntegreerd en een grote impact heeft op de patiënten", besluit Smeets. "Samenwerking is van fundamenteel belang en we zijn vereerd om onze middelen en AI-expertise in te zetten voor dit wereldwijde AI-initiatief tegen COVID-19.

Icometrix is wereldleider in softwareoplossingen voor het verkrijgen van klinisch relevante gegevens over hersen-MR- en CT-scans voor patiënten met neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose, hersentrauma, epilepsie, dementie en Alzheimer, Parkinson, enz. Vandaag is icometrix internationaal actief in meer dan 100 klinische praktijken. Daarnaast werkt het bedrijf samen met zorgverleners en farmaceutische bedrijven om geneesmiddelenonderzoeken voor neurologische aandoeningen te evalueren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.