Bewegingslab UHasselt onderzoekt revalidatietechnieken in VR-omgeving

De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt beschikt sinds kort over het hoogtechnologisch bewegingslab GRAIL (Gait Real-time Analysis Interactive Lab). Een lab dat bestaat uit een geavanceerde loopband met een platform dat onder meer de stapkracht meet, een scherm waarop een virtuele omgeving wordt geprojecteerd en talloze camera’s die het evenwicht en iedere beweging van de proefpersoon nauwgezet registreert en analyseert. “Met GRAIL kunnen we levensechte situaties nabootsen, waardoor we nieuwe revalidatietechnieken voor allerhande patiënten-populaties kunnen onderzoeken en ontwikkelen”, zegt prof. dr. Pieter Meyns, coördinator van het bewegingslab aan de UHasselt.

De Universiteit Hasselt is, na UZ Gent, de tweede instelling in Vlaanderen die beschikt over een GRAIL-bewegingslab. “Naast eigen onderzoeksprojecten zullen we ook samen met UZ Gent inzetten op bewegingsanalyse en nieuwe revalidatietoepassingen binnen allerhande patiëntenpopulaties. We denken dan aan kinderen met ontwikkelingsstoornissen, personen met MS of mensen met lage rugpijn en baat hebben bij heel specifieke revalidatieoefeningen. Die oefeningen kunnen wij in ons lab uitdenken, uittesten en uiteindelijk aanbevelen aan artsen en kinesitherapeuten om toe te passen in de praktijk”, zegt prof. Meyns.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.