Een innoverende aanpak en een mobiele app tegen anorexia nervosa in het Hôpital Erasme

De Unité Adolescents van het Hôpital Erasme innoveert de behandeling van anorexia nervosa met onder meer een app voor de fysiologische en voedingsrevalidatie. Doel is om patiënten bewust te maken van hun vooruitgang.

“Anorexia nervosa is een heel zware ziekte die gepaard gaat met een groot gevoel van onmacht bij de patiënt en zijn naasten”, zegt professor Marie Delhaye, directeur van de dienst Kinderpsychiatrie in het Brusselse Hôpital Erasme.
“In België is men verloren als het om anorexia nervosa gaat.” Dat is de reden waarom de professor zich inspireerde op de originele aanpak van het Zweedse Karolinska Institute.
“Wanneer een patiënt binnenkomt met een bepaalde BMI heeft hij te veel aandacht voor zijn lichaamsgewicht en lichaamslengte om te kunnen verwoorden wat de oorsprong van de eetstoornis is. De specialisten maken er eerst werk van om patiënten opnieuw te leren eten, eerder dan van een klassieke psychiatrische aanpak.” 

Een connected weegschaal  
Om patiënten daarbij te helpen ontwikkelden Zweedse artsen een app, de Mandometer die professor Delhaye nu ook gebruikt in het Brusselse ziekenhuis. “Het is een heel nuttige tool om de aandacht van de patiënt te vatten en hem tegelijkertijd opnieuw te leren eten. Een connected weegschaal registreert het gewichtsverlies van het bord met eten tijdens de maaltijd. Zo weten patiënten precies hoeveel ze eten op hoeveel tijd. Daarnaast wordt de patiënt gevraagd om tijdens en na afloop van de maaltijd het gevoel van verzadiging aan te geven.”
Met al die informatie kan het verzorgend personeel de behandeling en de maaltijden aanpassen. “Een van de voordelen van de app is dat ook patiënten toegang hebben tot de informatie zodat ze een beeld krijgen van hun vooruitgang.”

Een warm dekentje in de plaats van geneesmiddelen
Een ander innovatief aspect van de aanpak is de specifieke behandeling van postprandiale angst die vaak voorkomt bij patiënten met anorexia nervosa. “Daarom bieden wij patiënten een rustpauze aan in hun kamer en met een warm dekentje dat een ontspannend effect heeft en de angst doet dalen. Op die manier kunnen we het beroep op geneesmiddelen beperken.”

Een referentiecentrum voor anorexia nervosa bij adolescenten
De behandeling verloopt in twee stappen: eerst een opname in de Unité Adolescents van het Hôpital Erasme en daarna een ambulante follow-up gedurende twee jaar. “Dankzij het mecenaat van het ziekenhuis kregen we een opleiding in Zweden waar studies aantonen dat met de nieuwe aanpak het aantal recidieven op vijf jaar daalt van 50% naar 25%. Dat is een aanzienlijke stap vooruit in de behandeling van de ziekte”, zo besluit professor Delhaye.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.