Let's make Belgium THE world's test country for Health Tech innovation (Bart Collet)

Het begon met een artikel in Accenture in 2011. Daar ijverde ik om de kwaliteiten van onze regio uit te spelen om een wereldspeler te worden op het vlak van zorginnovatie. Op een beperkt aantal vierkante kilometers, centraal gelegen binnen Europa, bevindt zich immers een erg interessante voedingsbodem samengesteld uit getalenteerde en hoog opgeleide mensen, geavanceerde technologische productie en vooruitstrevende zorginstellingen.   

In een omgeving van ‘act global, think local’ stelde ik een concept voor waar we ons opstellen als een érg interessante regio om producten en services in de zorg te testen en te valideren. Een regio waar de overheid een legale zandbak ter beschikking stelt, toegang aanbiedt tot data, proeftuinen, mentoren, experts ter beschikking stelt én direct met zorg communiceert.

Op zich is zo’n testvriendelijke omgeving en infrastructuur onvoldoende om de ontwikkeling te versnellen en uitstekende producten/diensten te bouwen die de zorgverlening verbeteren. Zulke unieke omgeving moet gekoppeld worden aan diverse partners uit de industrie die de middelen hebben om deze startups te laten rijpen en te helpen om geweldige diensten te leveren aan zorgomgevingen over de ganse wereld.

Waarom is zo’n ecosysteem belangrijk?

  • Het zal helpen om sneller te falen (en vervolgens in de juiste richting te groeien).
  • Het zal een enorme golf van kennisuitwisseling teweegbrengen.
  • Het zal de kwaliteit van onze zorgverlening verbeteren.
  • Het zal economische activiteit in de regio creëren.

> Meer details kan u hier terugvinden: https://www.linkedin.com/pulse/position-your-region-global-healthtech-test-epicenter-bart-collet/

> Alsook de presentatie: https://www.slideshare.net/BartCollet/come-test-your-healthcare-startup

In de daaropvolgende jaren sprak ik verschillende beleidsmakers hieromtrent aan, helaas zonder concreet gevolg.

Aanvang 2016 kwam hierin verandering, tijdens de vergaderingen van de werkgroepen die werden georganiseerd naar aanleiding van ‘Digital Health Valley” (Ministers De Croo & De Block) mocht ik het concept opnieuw voorstellen. Ditmaal werd wél interesse getoond, maar was niet onmiddellijk duidelijk hoe het geconcretiseerd moest worden.

Maar bij Agoria (Belgische federatie van technologiebedrijven) sluimerde het plan en werden een concreet plan uitgewerkt om het concept te verwezenlijken.In 2017 starten ze, onder deskundige leiding van Carole Absil, met de bouw van een indrukwekkend overkoepelend initiatief om van België ’s werelds testland voor Health Tech innovatie te maken. Healthtech Belgium was geboren! 

Oprichters & partners van deze overkoepelende organisatie zijn:

Agoria (Belgische federatie van technologiebedrijven) - algemene projectcoördinatie, bijdrage van internationalisatievaardigheden, banden met bestaande industrie, bedrijfsontwikkeling en groeifase;

BVZD/ABDH (Belgische Vereniging van Ziekenhuismanagers) - coördinatie van ziekenhuistesten

beMedTech (Belgische Federatie van de Medische Technologische Industrie) - coördinatie van markttoegang, regelgevingszaken en financiering.

BlueHealth Innovation Center (versneller) - coördinatie van ideatiefase en start-up creaties

In4Care (lidorganisatie voor +400 zorgorganisaties) - Onderwijs, co-creatie en coördinatie van pilots in zorg- en welzijnsinstellingen

Lifetech.Brussel - globale coördinatie en coördinatie Brussel-Hoofdstedelijk Gewest MedTech Accelerator®

Coördinatie MedTech Vlaanderen - Vlaams Gewest MedTech Accelerator®

MedTech Wallonië - Waals Gewest MedTech Accelerator® -coördinatie, proeftuin, incubatie, collaboratieve innovatie en ondersteuning voor groei.

Het initiatief wordt ook gesteund door minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, die beide deelnamen aan de officiële lancering van Healthtech.Belgium op 31 januari 2018

Op de aanstaande HIMSS Europe conferentie in Sitges (27-29 mei), zal Healthtech.Belgium voor het eerst in het buitenland vertegenwoordigd zijn en een Belgische avond organiseren om niet alleen buitenlandse clusters op de hoogte te brengen van dit initiatief, maar ook om de Belgen samen te brengen. 

  • Bart Collet bouwt sinds 1990 software voor de zorg en is sinds 1995 directeur van een rusthuis.
    Tesamen met organisaties zoals HealthStartup, Advance.Healthcare en Hyperadvancer organiseert hij intense activiteiten om de zorg te verbeteren. De nadruk ligt telkens op het bereiken van concrete resultaten en voornamelijk op ‘DOEN!’. Daarenboven zetelt hij in verschillende adviesraden (eHealth Hub, SXSW, Rockstart, Interface Health, ICT&Health, …), is een partner bij Health.Belgium en treedt op als Country Lead voor HIMSS. Heden zet hij bovendien -als systeemondernemer- een proces op van continue zorginnovatie bij In4Care, een ledenvereniging van meer dan 400 zorginstellingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.