Elektrogastrografie nieuwe leven ingeblazen met connected tools

De elektrogastrografie werd achterwege gelaten in de jaren negentig omdat ze geen belangrijke diagnostische meerwaarde bood. Onderzoekers van de University of California, San Diego  blazen de techniek nieuw leven in met connected tools die de artefacten elimineren en artsen zouden kunnen helpen om motiliteitsstoornissen te diagnosticeren, zelfs op afstand.

Artsen horen tijdens hun opleiding doorgaans weinig praten over de elektrogastrografie.  Maar het principe van het onderzoek is hetzelfde als dat van de elektrocardiografie en de elektro-encefalografie: de elektrische activiteiten opsporen van de bewegingen van de maag. Er bestaat zelfs een alternatief voor de darmen, de elektrogastro-enterografie en concepten als de  brachygastrie en de tachygastrie worden beschreven in de literatuur. Maar in de jaren negentig bood de diagnostische techniek geen meerwaarde meer voor artsen. De toestellen spoorden enorm veel artefacten op, wat het aantonen van motiliteitsstoornissen bemoeilijkte. Zo kwam de procedure in de vergeetpunt terecht.

De onderzoekers van de University of California, San Diego  (departementen bio-beeldvorming, pediatrie, psychologie en neurogastro-enterologie) werkten samen om de methode te laten herleven in tijden van connected tools die een verpersoonlijking van de geneeskunde mogelijk maken.  

De uitdaging was om een ‘wearable’ tool te ontwikkelen die de artefacten elimineert en de golven kan opsporen zoals bij een manometrie die invasief is.  Statistisch wordt de interferentie geëlimineerd door het bepalen van een gemiddelde van de vierkantswortel van de fouten (uitgedrukt door een lineaire functie). Wanneer de interferentie opgespoord wordt dankzij de schattingen, wordt het artefact geëlimineerd van de grafiek.

Het toestel is verbonden met een app via ‘events’; wanneer de patiënt eet bijvoorbeeld. Het event wordt gesignaleerd in de app en de patiënten kan zich verbinden via een persoonlijke code. Op die manier kunnen metingen uitgevoerd en geregistreerd worden op afstand.  De bekomen metingen werden vergeleken met die van een manometrie.

De nieuwe tool vervoegt andere tools die de patiënt in staat stellen om een rol te spelen bij zijn behandeling, een gekend voordeel van mHealth en connected Health.  

> Artifact Rejection Methodology Enables Continuous, Noninvasive Measurement of Gastric Myoelectric Activity in Ambulatory Subjects

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.