Slim shirt kan evolutie van longziekte registreren

Een slim shirt kan de longfunctie bij patiënten net zo goed meten als de gebruikelijke testen. Dat blijkt uit onderzoek dat Denise Mannée van het Nederlandse Radboudumc.

De onderzoekers van het Radboudumc gebruikten een slim shirt en een app op de telefoon om de ademhaling te meten bij gezonde mensen in het dagelijks leven. Het shirt registreert de beweging van de borstkas en buik en leidt uit die gegevens de (veranderende) longfunctie af. Het resultaat is volgens Denise Mannée, van de afdeling Longziekten van het Radboudumc, vergelijkbaar met de technieken die nu worden gebruikt. Dat opent de weg om de slimme shirts ook te testen bij patiënten met COPD. Levert dat ook betrouwbare resultaten op, dan kunnen artsen hun patiënten op afstand volgen en al in een vroeg stadium zien of hun conditie bijvoorbeeld achteruitgaat.

Voor een betere levenskwaliteit
“Wereldwijd hebben ongeveer 64 miljoen mensen COPD en dat aantal neemt nog altijd toe. Bij meer klachten - vaker buiten adem of meer hoesten - moeten ze scherper in de gaten worden gehouden. Dergelijke klachten zie je het eerst bij traplopen en andere dagelijkse bezigheden, maar juist in zulke situaties is het meten van de ademhaling lastig. Meestal meten we de ademhaling in het ziekenhuis, waarbij de patiënt op een hometrainer fietst terwijl de ademhaling wordt gemeten door middel van een mondkapje en computer. Dat staat minder dicht bij de dagelijkse praktijk natuurlijk. Daarom wilden we die slimme shirts, die al vaker worden gebruikt door sporters, testen voor het meten van de longfunctie”, aldus onderzoeker Denise Mannée.

Vijftien gezonde vrijwilligers kregen een -overigens comfortabel- shirt aan en deden wat ze normaal doen. Tegelijkertijd droegen ze ook een mobiele variant van de traditionele meetinstrumenten, dus een mondkapje en een stevige rugzak gevuld met meetapparatuur. Het meetresultaat was goed vergelijkbaar. Bij liggende proefpersonen vonden ze een verschil van gemiddeld 0,2% ofwel enkele milliliters aan lucht. Bij de zwaardere activiteiten, zoals stofzuigen, liep het verschil op tot gemiddeld 3,1% ofwel 40 milliliter. Een nadeel is wel dat het shirt wel bij elk gebruik opnieuw gekalibreerd moet worden.

“Uiteindelijk is ons doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten”, zegt Mannée. “Als we eerder kunnen registreren dat de ziekte mogelijk weer gaat opspelen, kunnen we misschien ook eerder behandelen waardoor patiënten minder vaak of lang in het ziekenhuis moeten blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met COPD, maar ook mensen met astma of andere longproblemen kunnen er mogelijk baat bij hebben.”

> ‘Smart shirt’ can accurately measure breathing and could be used to monitor lung disease (European Respiratory Society International Congress)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Guido VAN HOLDERBEKE

  16 oktober 2019

  Is het de bedoeling de " slimme shirt " ook te testen bij patiënten met IPF ?
  Hoogachtend,

  Dokter Guido Vanholder - Diepeweg 52 B9450 Haaltert (België)
  GSM+32476508211 E-mail vanholderguido@gmail.com