Succesvolle therapie van bovenste ledematen met ReoGoTM-robotarm

Het AZ Maria Middelares in Gent zet een robotarm in op de revalidatie. In die robotarm zit een spelconcept, een extra motivatie voor patiënten die revalideren aan de bovenste ledematen. De zware revalidatie verloopt zo wat aangenamer: door de spelletjes wordt alles veel afwisselender en motiverend.

De patiënten reageren positief op de robotarm. Daarom zal het AZ Maria Middelares binnenkort ook de patiënten die herstellen van een schouderoperatie, met de robotarm laten werken. De robotarm van het AZMM is volgens het ziekenhuis een primeur voor ons land. De arm wordt intensief en repetitief getraind bij de revalidatie. Vooral voor mensen met een heel zware parese die weinig zelf kunnen doen, of plegie is dit een uitweg.

“We hadden een mooi aanbod om activiteiten te oefenen voor het been, maar eigenlijk hadden we materiaal te kort voor de arm. Daar kon enkel de therapeut de arm mobiliseren, maar hij moest die constant vasthouden. De robot kan nu zelf die beweging uitvoeren, wat het aantal herhalingen maximaliseert. Het kostenplaatje is niet min: 100.000 euro, door de revalidatiedienst gefinancierd over een periode van tien jaar”, aldus dr. Barbara Vlieghe, revalidatiearts.

“Er is in AZ Maria Middelares een sterk uitgebouwde dienst neurologie. Daardoor is er een grote vraag naar neurologische revalidatie”, aldus nog dr. Barbara Vlieghe.

Er komt heel wat positieve feedback van patiënten en therapeuten. Hierdoor wordt de doelgroep in de toekomst uitgebreid naar patiënten die revalideren na een schouderoperatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.