Tjilp: een tool om de luchtkwaliteit te meten

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat ventilatie hoe langer hoe belangrijker is en zal zijn om de coronapandemie te bedwingen. Om de luchtkwaliteit te meten, bedachten productontwikkelaars van UAntwerpen ‘Tjilp’, “bijna letterlijk de kanarie in de koolmijn”, aldus de projectontwikkelaars.

Mijnwerkers namen vaak kanaries in een kooitje mee in de mijnen. Als die vogeltjes flauw vielen wisten ze dat dodelijke gassen zich aan het opstapelen waren en dat ze zo snel mogelijk weer naar boven moesten gaan. Dat inspireerde Jochen Vleugels en Sam Smedts van de Antwerp Design Factory (Departement Productontwikkeling, UAntwerpen) voor Tjilp, een sensor die alarm slaat als de lucht niet voldoende geventileerd wordt.

“In de strijd tegen het coronavirus is ventilatie van het grootste belang”, zegt Jochen Vleugels. “Dat is zo in scholen en bedrijven en natuurlijk ook in cafés en restaurants. Horecazaken, bedrijven en organisaties investeren volop in CO2-meters. Wij ontwikkelden op basis van Arduino-software een kleine sensor in de vorm van een vogeltje, een draagbaar apparaatje dat mensen zelf kunnen meenemen.”

Van groen naar rood
Als een ruimte voldoende geventileerd is, kleurt Tjilp groen. “Het toestelletje zal af en toe ook tsjilpen, om duidelijk te maken dat het actief is”, zegt Sam Smedts. “Bij een dalende luchtkwaliteit zal het vogeltje geel kleuren, maar is er nog geen reden tot paniek. Blijft de kwaliteit verslechteren, dan kleurt Tjilp oranje en geeft hij een vocale waarschuwing.  Dit is een indicatie dat ramen moeten geopend worden voor meer ventilatie. En wordt de luchtkwaliteit nog slechter waardoor de CO2-waarde het alarmniveau overstijgt, dan zal Tjilp rood kleuren en vocaal alarm slaan. Dan is het raadzaam om alle mogelijke ramen te openen en de ruimte te verlaten tot het CO2-niveau is verbeterd.”

Tjilp is niet veel groter dan een sleutelhanger en kan dus overal mee naartoe genomen worden. Hobbyisten kunnen zelf hun exemplaar maken. De Antwerpse onderzoekers stellen alle benodigde informatie gratis ter beschikking via https://github.com/AntwerpDesignFactory/tjilp. Het apparaatje werkt op basis van een powerbank met USB-aansluiting en gaat zo enkele dagen mee of kan permanent in het stopcontact, in een klaslokaal bijvoorbeeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.