MintT haalt ruim 1,3 miljoen € op voor valdetectiesysteem

MintT is een Belgische onderneming die een valdetectie- en preventiesysteem voor oudere personen heeft ontwikkeld. De startup heeft zopas meer dan één miljoen euro opgehaald. De oplossing wordt reeds toegepast bij tientallen bedden in ziekenhuizen en rusthuizen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. De doelstelling? Artificiële intelligentie ten dienste stellen van het zorgpersoneel (en van de zorgbehoevenden). Het is een missie die sinds de Covid19-crisis alleen maar relevanter is geworden. 

 “Personeel uit de zorgsector bevestigt ons dat sinds de Covid19-crisis het aantal valpartijen gestegen is. Dankzij dit fonds van 1,375 miljoen € kunnen we onze missie uitbreiden: sneller een veiligere omgeving creëren voor patiënten in ziekenhuizen en bewoners van rusthuizen en de werkdruk van het zorgpersoneel op die manier verlichten”, aldus Eric Krzeslo, CEO van MintT.

ISA (Intelligent Sensing for Ageing) is de oplossing die MintT heeft ontwikkeld met behulp van een verbonden 3D-sensor in de kamer van de patiënt, analytische algoritmen, artificiële intelligentie en cloud applicaties.

Impact van valpartijen

“In een rusthuis met 80 bedden komen er gemiddeld 400 valpartijen per jaar voor. 2/3 van die valpartijen worden niet onderzocht of zijn gewoon niet gekend”, aldus Eric Krzeslo, CEO van MintT. De gevolgen van valpartijen zijn niet te onderschatten: revalidatie, langer verblijf in het ziekenhuis, extra werkdruk... “Er zijn niet alleen de ernstige psychische en psychologische gevolgen voor de persoon die viel. De tijd die het medisch en paramedisch personeel besteedt aan de behandeling van valpartijen in rusthuizen kost aan een instelling met 80 bedden zo’n 150 000 € per jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verzorging, de revalidatie, de psychologische ondersteuning en de administratie.” 

Een probleem van volksgezondheid

De medische startup kan terugvallen op een unieke expertise op het vlak van gedragsanalyse en een gedetailleerd inzicht in de omstandigheden waarin valpartijen voorkomen... De medewerkers van MintT hebben samen meer dan 100 000 uren opnames en duizenden geanalyseerde gevallen op hun conto staan. Dankzij deze vaardigheden kan MintT een opleiding aanbieden rond hun product, het ISA-systeem, en rond valpreventie.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en statistieken, pleit de startup ervoor om valpartijen te erkennen als een probleem van volksgezondheid, in eerste instantie op beleidsniveau. MintT is van oordeel dat deze gegevens een bepalende waarde hebben om het beheer van de zorgbudgetten te optimaliseren en de zorg voor senioren en patiënten persoonlijker te maken.

Ontwikkeling met potentieel 

Momenteel wordt het valdetectiesysteem ISA uitgerold in een tiental ziekenhuizen en rusthuizen, in onder meer Henegouwen, Luik, Limburg en Antwerpen. De startup heeft de ambitie om het aantal uitgeruste bedden in 2020 en 2021 te vertienvoudigen in België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg om vervolgens uit te breiden naar de rest van Europa en de wereld

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.