UPS transporteert biologische stalen via drone

UPS stelde vorige week de eerste commerciële routinevluchten voor transport via drone voor in de Verenigde Staten. Het gaat om biologische stalen van het WakeMed ziekenhuis in Raleigh, North Carolina.

Voor het nieuwe project werkt UPS samen met Matternet, een Amerikaanse constructeur van autonome drones die al actief is in Zwitserland, zo staat te lezen in een communiqué van de koerierdienst.

UPS nam in 2016 al deel aan een programma om bloedproducten te leveren in afgelegen gebieden in Rwanda.

Het transportsysteem per drone zal simultaan ingezet worden met het bestaande systeem van koerierswagens waar het WakeMed al mee werkte. Doel is om tijd te winnen door bijvoorbeeld files te vermijden.

“Het transport via drones zal de snelheid van het transport verbeteren, de kosten doen dalen, de toegang tot de zorg verbreden en de patiëntervaring verbeteren”, zegt Donald Gintzig, CEO van WakeMed.

Het programma, onder toezicht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en het ministerie voor transport van North Carolina maakt gebruik van de M2 quadcopter van Matternet.

De drone heeft vier propellers en een laadvermogen tot 2,2 kilo voor een afstand van ongeveer twintig kilometer.

Wanneer de beveiligde dronecontainer geladen is, volgt hij een vooraf uitgestippeld parcours onder toezicht van een gespecialiseerde Remote Pilot-in-Command (RPIC) om te landen op een vaste landingsplaats vlakbij het hooflaboratorium van het ziekenhuis, aldus UPS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.