Eerste tests in UZ Leuven met kunstmatig netvliesapparaat zijn positief

De eerste twee blinde patiënten, die het miniatuur kunstmatig netvliesapparaat NR600 ingeplant kregen, hebben beiden een positief effect op hun gezichtsvermogen gerapporteerd. Dat meldt het Israëlische bedrijf Nano Retina Ltd. dat het apparaat ontwikkelde. De tests werden uitgevoerd op de afdeling Oogheelkunde van het UZ Leuven.

De NR600 is een kunstmatig netvliesapparaat dat de natuurlijke fysiologische processen van het menselijk oog nabootst en functioneel gezichtsvermogen herstelt bij mensen die blind zijn vanwege degeneratieve aandoeningen aan het netvlies zoals leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie en retinitis pigmentosa. De twee tests in het UZ Leuven maken deel uit van een Europese klinische proef bij 20 patiënten in meerdere Europese centra om de CE-keuring voor dit apparaat te verkrijgen, zodat het op de markt kan gebracht worden.

De Leuvense hoogleraar Peter Stalmans, die één van de toonaangevende netvliesspecialisten in Europa is, noemde het resultaat bij de tweede patiënt bij wie het apparaat getest werd verbluffend.

"Deze patiënt heeft de afgelopen vijf jaar volledig in het donker geleefd. Ze gaf onmiddellijk aan een beeld te zien in het midden van haar gezichtsveld, toen het apparaat werd geactiveerd en kon de grootte van het beeld dat ze zag met haar handen aanduiden. Dit is voor het eerst in de twintig jaar dat ik werk als oogarts, dat ik zag hoe een volledig blinde patiënt weer wat kon zien".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.