Elon Musks Neuralink plaatste eerste hersenimplantaat bij mens

De door Elon Musk mee opgerichte start-up Neuralink is er zondag in geslaagd een eerste hersenimplantaat te plaatsen bij en mens. Andere bedrijven en onderzoekers slaagden daar eerder ook al in.

In mei kreeg Neuralink al groen licht voor deze operatie van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Het bedrijf werd in 2016 opgericht. In augustus en november haalde het in totaal 323 miljoen dollar op bij investeerders.

"De eerste resultaten tonen een veelbelovende neuronenactiviteit", aldus Musk op zijn eigen X.

Het implantaat, zo groot als een muntstuk, werd al in de hersenen van een aap geplaatst, die vervolgens het computerspelletje Pong zonder controller of klavier kon spelen.

In september slaagde het Nederlandse Onward erin toestellen te implanteren bij een persoon met een dwarslaesie - een onderbreking van de zenuwen in de rug - met als doel dat die zijn armen, handen en vingers weer kan bewegen. Onward is genoteerd op de beurs van Brussel en heeft de de Vlaamse investeringsholding Gimv als een van de aandeelhouders.

Neuralink wil ook verlamde patiënten weer doen stappen, maar ook blinden weer doen zien en psychiatrische aandoeningen, zoals depressie, genezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  31 januari 2024

  Alle zeg : wuk ne vooruitgang !
  We gaan nu de gedachten kunnen lezen van de vrouw/man die we willen versieren !
  En gedaan hè met hersenspoelingen door de Chinezen en de Russen : naar de drive-in kliniek+fabriek van chips , efkes den blikopener erop en we steken de correcten voorgeprogrammeerden chip der in !
  Allen daarheen !