Franse eerste minister kondigt debat en stemming over tracing app aan

Frankrijk heeft de beslissing omtrent de invoering van een contact-tracing-app uitgesteld. Er komt nu een parlementair debat en stemming vooraleer de applicatie StopCovid uitgerold zal worden, zo bevestigde de Franse eerste minister Edouard Philippe dinsdag tijdens de bekendmaking van de Franse exitstrategie.

Bij de applicatie worden heel wat vraagtekens geplaatst. "Die vragen lijken mij gegrond, ze moeten gesteld worden. Er moet hierover een debat volgen. Voor zo'n debat is het nu echter nog te vroeg. Er zijn nog te veel onzekerheden over hoe de app precies werkt."

In landen als Singapore wordt er al langer gebruikt gemaakt van contact-tracing-apps, die mensen moeten waarschuwen als ze in contact zijn gekomen met een besmette persoon. Zelfs al komt het gebruik van de app er op vrijwillige basis, zijn er heel wat risico's aan verbonden met betrekking tot schending van de privacy van gebruikers.

Om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan zullen mensen met symptomen wel massaal getest worden en worden er in alle departementen brigades opgericht om de mensen met wie zij in contact zijn geweest, op te sporen, zo bevestigde de Franse premier. Vanaf 11 mei wil de Franse regering 700.000 coronatests per week ter beschikking stellen. Mensen die positief testen, zullen gevraagd worden thuis in isolement te blijven voor een periode van veertien dagen. De tests zullen vergoed worden door de sociale zekerheid. Voor de brigades zullen er ongeveer 30.000 mensen nodig zijn.

Met die 700.000 tests per week denkt de Franse overheid ruimschoots te voldoen aan de vraag. Wetenschappelijk modellen voorspellen na 11 mei immers tussen 1.000 en 3.000 nieuwe besmettingen per dag. Van elke besmette persoon moeten er 20 à 25 personen getest worden met wie er contact geweest is, wat neerkomt op een totaal van 525.000 tests per week en er dus een marge van 175.000 is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.