Israël zal met sms en gps controleren of reizigers zich aan quarantaine houden

In Israël gaan de autoriteiten aan de hand van sms'jes en het inzetten van gps-technologie controleren of reizigers die terugkeren uit "rode" landen zich wel stipt aan de quarantaine houden. De zogenaamd rode landen zijn landen met een hoge incidentie waar Israëli's enkel mits speciale toestemming naartoe mogen reizen.

Tijdens de verplichte quarantaine van een week krijgen de teruggekeerde reizigers een sms toegestuurd met daarin een link waar ze op moeten klikken om zo hun gps-coördinaten te verzenden naar de autoriteiten, lichtte een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Veiligheid toe. Wie niet op de link klikt, krijgt de politie op controlebezoek. Vorig jaar lieten de Israëlische autoriteiten de geheime dienst nog gsm's afluisteren om zo de naleving van de quarantaineverplichting te controleren.

Een andere maatregel in een poging om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen houdt in dat vanaf nu enkel reizigers nog worden toegelaten tot het vertrekgebouw van de internationale luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Begeleiders moeten voortaan buiten blijven. Ook wie iemand komt ophalen, krijgt niet langer toegang tot het gebouw.

Maandag meldde het ministerie van Volksgezondheid dat er de dag voordien 1.398 nieuwe besmettingen waren bijgekomen. Ongeveer 2,1 procent van de bijna 68.000 geteste mensen bleek positief. Het aantal zwaar zieken steeg tot 108, nieuwe overlijdens waren er niet. De meeste nieuwe gevallen zijn te wijten aan de besmetting met de deltavariant, blijkt uit officiële cijfers. Het gaat voornamelijk om jongere mensen, en ook om personen die al twee keer zijn ingeënt.

In Israël is intussen meer dan 57 procent van de 9,3 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. De inentingscampagne in Israël kende vooral in het begin veel succes en vorderde dermate snel dat ze als voorbeeld gold voor vele andere landen. Na een zekere stagnatie kwam de campagne opnieuw in een stroomversnelling door de recente stijging van het aantal coronagevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.