ITG volgt stabiele hiv-patiënten op met digitale app

De opvolging van stabiele hiv-patiënten kan voortaan verlopen via een beveiligde app waarbij de patiënt haar/zijn laboratoriumresultaten ontvangt via de app. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) vandaag, na een pilootproject van twee jaar. Dankzij de digitale opvolging moet de patiënt veel minder op consultatie komen.

Op de gratis EmERGE-app krijgen patiënten die stabiel zijn labresultaten, samen met een bericht van de behandelde arts. Medicatievoorschriften volgen per post of elektronisch. Dankzij de app heeft de patiënt zijn gezondheidsgegevens ook binnen handbereik, bijvoorbeeld bij een bezoek aan zijn of haar huisarts. Daarnaast biedt de app nog andere diensten zoals pil-innameherinnering, een overzicht van de genomen medicatie en een afsp raakherinnering.

Patiënten die op basis van laboratoriumresultaten stabiel geacht worden, komen voor de app in aanmerking. "De hiv-patiënt bespaart tijd en vervoerskosten, en de behandelende arts krijgt meer ruimte voor gecompliceerde patiënten", zegt ITG-arts Ludwig Apers. "Ook tijdens de COVID-19-lockdown heeft de app zijn waarde bewezen: toen werden bezoeken aan de kliniek tot een minimum beperkt, maar bleven we toch digitaal in contact met onze patiënten."

Dankzij steeds betere medicatie is hiv in België een chronische ziekte geworden, die volgens het ITG vraagt om een nieuwe opvolging. Uit het pilootproject blijkt dat de digitale opvolging sterk wordt geapprecieerd door hiv-patiënten en geen negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.