Dedonder wil vijfde legercomponent rond cyber

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil dat Defensie tegen 2025 over een vijfde component beschikt rond het cybergebeuren. Dat heeft ze dinsdag verklaard in de Kamer, bij de voorstelling van haar beleidsverklaring.

"Defensie zal zijn cybercapaciteit gevoelig verdiepen en dat moet zich op termijn vertalen in de oprichting van een volwaardige component", aldus Dedonder. Het leger bestaat vandaag uit vier componenten: de land- en luchtcomponent, de marine en de medische component.

In eerste instantie moet de bestaande cybercapaciteit binnen de militaire inlichtingendienst (ADIV) nog worden versterkt. Daarvoor zal Defensie nagaan hoe gemakkelijker hooggespecialiseerde cyberprofielen aan te werven en welke maatregelen nodig zijn om ze langer aan boord te houden. Bijkomende investeringen moeten ervoor zorgen dat de cybercapaciteit verder zal kunnen beschikken over moderne en aangepaste middelen.

De minister verwacht dat "binnen een horizon van vijf jaar" een cybercomponent kan worden ontwikkeld, zonder de capaciteit cyberinlichtingen van de ADIV te verzwakken. De operaties van de toekomstige cybercomponent kunnen verder gaan dan cyberdefensie. Het wettelijk kader moet in de loop van de legislatuur het levenslicht zien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.