Live gestreamde operatie combineert voor het eerst artificial intelligence en augmented reality

Enkele wereldvermaarde urologen van AZ Maria Middelares gebruikten tijdens EAU24 in Parijs voor het eerst  een combinatie van artificial intelligence (AI) en augmented reality (AR) tijdens live gestreamde operaties. 

Van 5 tot 8 april 2024 liep in Parijs EAU24, het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor Urologie. Enkele wereldvermaarde urologen van Maria Middelares maakten hierbij tijdens een operatie die live gestreamd werd, voor het eerst gebruik van een combinatie van artificial intelligence (AI) en augmented reality (AR).

EAU24 is het grootste urologische evenement in Europa waarbij specialisten van over de hele wereld samenkomen voor een kritische beoordeling van klinische praktijken en belangrijke onderzoeksontwikkelingen. Dit jaar stond het congres in het thema van AR, AI en big data. Op zaterdag 6 april liep er een live chirurgische sessie waarin enkele wereldvermaarde urologen hun state of the art expertise demonstreerden aan collega’s en ingingen op de uitdagingen en praktische problemen waarmee ze in de praktijk worden geconfronteerd.

De operaties werden uitgevoerd in een aantal Belgische ziekenhuizen waaronder in AZ Maria Middelares in Gent. Ze werden live uitgezonden en gestreamd naar Parijs waar bijna 2.700 urologen van over de hele wereld meevolgden. Chirurgen met dienst waren onder meer urologen prof. dr. Karel Decaestecker en dr. Marjan Waterloos, verbonden aan Maria Middelares.

Volledig in het thema van AI voerde prof. dr. Decaestecker een robotoperatie uit waarbij een niertumor verwijderd werd en waarbij de chirurgen de nier maximaal sparen. Hij werd hierbij ondersteund door een team van ingenieurs van UGent en Orsi Innotech onder leiding van dr. ir. Pieter De Backer. Het ingenieursteam staat aan de top van de huidige chirurgische AI.

Specifiek voor deze casus bood het team ondersteuning via AI-gegenereerde anatomische 3D-modellen en augmented reality (AR) om de robotoperatie te begeleiden. De modellen en AR werken als een GPS om de chirurg doorheen de operatie te begeleiden. Zo kiest het team voor de beste operatieve strategie met de ideale uitkomst voor de patiënt.

De gezondheidszorg is in volle transformatie. Waardegedreven gezondheidszorg, innovatie en digitalisatie spelen een steeds belangrijke rol. Met het innovatieve Health Value Space Ghent (HVS) bundelt Maria Middelares de krachten en neemt mee de vlucht vooruit naar de zorg van de toekomst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.