Een pleister met een procedure

Een pleister op de borstkas van mensen met problemen rond hartfalen, daarmee zal het Wit-Gele Kruis Antwerpen patiënten 24/7 monitoren via de zorgcentrale. Die pleister bevat tal van sensoren die 24 uur op 24 onder andere hartslag, hartritme, zuurstofsaturatie en bloeddruk meten. Hij is verbonden met een klein toestelletje dat men bij zich draagt en kan maximaal zeven dagen op het lichaam blijven. Het toestelletje stuurt vervolgens de meetwaarden door naar een app of platform.

Het is voor ons belangrijk dat dat geïntegreerd wordt in onze zorgcentrale. Zij kunnen die meldingen binnenhalen en doorsturen naar zorgprofessionals die andere acties kunnen ondernemen”, zegt Elise Torfs, projectverantwoordelijke Zorgtechnologie. “Afhankelijk van de patiënt spreken we met de huisarts of specialist die de patiënt heeft doorverwezen de juiste opvolging af. Moeten we meteen de spoeddienst contacteren of volstaat het de volgende ochtend de huisarts op de hoogte te brengen? Wat onze zorgcentrale moet doen, wordt vastgelegd in procedures zodat elk van onze verpleegkundige medewerkers in eenzelfde geval dezelfde stappen zet.”

Het project werd eerst uitgeprobeerd op twee patiënten. “En dat werkte heel erg goed. Er is ook samen met een cardioloog bekeken of de bloeddrukmeting – die op een heel andere manier gebeurt dan traditioneel gebruikelijk is – niet afwijkt. Maar ze bleek correct te zijn.”

Het voordeel van de toepassing is dat patiënten zich minder moeten verplaatsen voor een controle. “En de resultaten zullen volgens ons correcter zijn omdat je geen momentopname meer maakt, maar een constante meting uitvoert. Mensen zijn op consultatie niet altijd even ontspannen, wat niet altijd tot de juiste waarden leidt. Met de patch, waarbij je bij wijze van spreken niet meer beseft dat je gemonitord wordt, zullen de resultaten dus zeker nauwkeuriger zijn. Er moeten ook geen manuele handelingen gebeuren om alle gegevens in te voeren, waardoor volgens ons vergissingen beperkt kunnen worden.”

Het Wit-Gele Kruis is actief in de thuisverpleging, maar beschikt ook over zorgcentrales. “Bij ons in Antwerpen werken er zestien mensen om alarmsignalen beantwoorden. Wij willen graag ervaring opdoen met telemonitoring om ook dat stukje van onze organisatie verder uit te bouwen. Dat kan betekenen dat we straks extra centralisten in moeten zetten.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.