Miljoenen medische documenten onbeschermd online

Miljoenen medische documenten, waaronder radiografieën en mammografieën, staan online zonder basisbescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van twee media, één in de VS en één in Duitsland, dat zopas bekend gemaakt werd en bevestigd wordt door de Duitse overheid.

Volgens ProPublica, een Amerikaanse non-profit newsroom en de Beierse openbare televisie BR zijn 16 miljoen medische dossiers ‘online’ toegankelijk, zonder paswoorden of andere basisbescherming. Het is voorlopig onduidelijk hoeveel van die documenten nog altijd onbeschermd online staan.

“Duizenden medische patiëntendossiers zijn makkelijk toegankelijk op internet”, zo zegt het federaal Bureau voor Informatiebeveiliging BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) in een persmededeling over de 13.000 gevallen in Duitsland.

De BSI betreurt dat er geen basisveiligheidsmaatregelen’ getroffen werden maar beschikt niet over “informatie die laat vermoeden dat gegevens van patiënten gekopieerd werden met criminele bedoelingen.”

Het onderzoek van BR en ProPublica toont de toegankelijkheid aan van namen, sociale zekerheid-nummers, radiografieën, mammografieën, MRI’s, en meer nog. 

Volgens de media zijn minstens 187 servers in de Verenigde Staten en vijf in Duitsland makkelijk toegankelijk. Alle Duitse gegevens en bepaalde Amerikaanse data werden sinds de bekendmaking van het onderzoek beveiligd. Het onderzoek bracht lacunes in de veiligheid aan het licht in vijftig landen waaronder Brazilië, Turkije en India.

De BSI informeerde de ‘partnerorganisaties’ in 46 probleemlanden, aldus de Duitse overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.