Musk zegt dat implantaatpatiënt "muis kan besturen met zijn geest"

De eerste patiënt die een hersenimplantaat van Neuralink heeft gekregen "kan een computermuis besturen met zijn geest", kondigde Elon Musk, medeoprichter van Neuralink, aan tijdens een gesprek dat werd uitgezonden op X.

Eind januari had de excentrieke miljardair al aangekondigd dat de start-up Neuralink zijn eerste hersenimplantaat bij een patiënt had geplaatst, een operatie die al meerdere keren door andere bedrijven en onderzoekers is uitgevoerd.

Het door Neuralink ontwikkelde implantaat, dat de grootte heeft van een muntstuk, is al geplaatst in de hersenen van een makaakaap, die erin slaagde het videospel "Pong" te spelen zonder controller of toetsenbord.

Neuralink, opgericht in 2016, is verre van de eerste die een hersenimplantaat, ook wel bekend als een brein-machine-interface (BMI), installeert bij een mens. Neuralink haalde onlangs zo'n 323 miljoen dollar op bij investeerders in twee tranches, in augustus en november.

Het bedrijf zegt dat het ook verlamde patiënten weer wil laten lopen, blinden weer wil laten zien en zelfs psychiatrische ziekten zoals depressie wil genezen.

De ambitie van Elon Musk is ook om zijn implantaat voor iedereen beschikbaar te maken, om betere communicatie met computers mogelijk te maken en, in zijn woorden, om het "risico voor onze beschaving" van kunstmatige intelligentie in te dammen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 februari 2024

    Zou af en toe beter eens knutselen aan zijn eigen besturing /bestiering !!