Nederlander verdacht van handel in persoonlijke (medische) data van miljoenen mensen

Een 25-jarige Nederlander is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt gehandeld te hebben in de gestolen persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. Dat meldt het Nederlandse openbaar ministerie. Die data werden verkocht op ondergrondse onlinemarktplaatsen. Daarbij ook medische gegevens.

De man werd eind november al gearresteerd. Begin december werd beslist dat hij drie maanden langer vast moest blijven. Tot 15 december zat de man "in volledige beperkingen", wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mocht hebben. "Daarom is de aanhouding niet eerder gemeld", verklaart het OM.

Rechercheurs in Oostenrijk ontdekten in 2020 dat op een cybercrimeforum werd gehandeld in de persoonsgegevens van mensen die in dat land hun kijk- en luistergeld hadden betaald. Ze kochten dat bestand en kwamen de Nederlander zo op het spoor. Hij zou ook patiëntgegevens uit gestolen medische dossiers hebben verkocht.

De gedupeerden kwamen uit onder meer Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand. Via virtueel geld zou de man voor 450.000 euro aan opbrengsten hebben witgewassen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.