Pandemie versnelt digitale omslag op arbeidsmarkt nog (studie)

Door de digitale revolutie en de robotisering zullen er tegen 2025 wereldwijd maar liefst 85 miljoen jobs sneuvelen. Daar tegenover staat dat die evolutie tegelijk 97 miljoen nieuwe banen zal scheppen, waardoor er dus samengeteld uiteindelijk 12 miljoen jobs bijkomen. Dat staat te lezen in een rapport van het Wereld Economisch Forum. Het komt er nu vooral op aan om werk te maken van bij- en omscholing opdat werknemers voldoende voorbereid zijn op het werk van de toekomst, luidt het.

De recessie als gevolg van de huidige gezondheidscrisis heeft ervoor gezorgd dat de al ingezette veranderingen op de arbeidsmarkt zich nog sneller dan voorzien doorzetten, schrijven de onderzoekers in het rapport over de toekomst van de werkgelegenheid. Ze omschrijven de evolutie die zich momenteel voordoet als de "vierde industriële revolutie".

Tegen 2025 zullen de automatisering en de herverdeling van arbeid tussen mensen en machines waarschijnlijk wereldwijd dus zo'n 85 miljoen banen kosten. Vooral jobs die te maken hebben met gegevensverwerking, boekhouding en administratieve ondersteuning staan op de tocht. Maar de nieuwe technologieën zullen ook leiden tot de creatie van ongeveer 97 miljoen nieuwe banen, vooral dan in sectoren als personenzorg, artificiële intelligentie of content creatie.

Nog volgens het rapport verwacht zo'n 43 procent van de ondervraagde bedrijven dat ze als gevolg van de digitalisering minder personeel in dienst zullen hebben, 41 procent denkt meer beroep te zullen doen op onderaannemers en 34 procent ziet het, met extra aanwervingen in het vooruitzicht, eerder in de tegenovergestelde richting evolueren.

In vergelijking met twee eerdere rapporten over hetzelfde thema, merken de onderzoekers echter dat de jobcreatie aan het vertragen is, terwijl het banenverlies sneller toeneemt. En dat is volgens hen een rechtstreeks gevolg van de huidige coronacrisis. "In de toekomst zullen we zien dat de meest competitieve bedrijven degene zijn die massaal hebben geïnvesteerd in hun menselijk kapitaal en in de competenties en kwalificaties van hun werknemers", besluiten ze nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.