Server Nederlandse coronacheck-app overbelast door aanvallen

De server van de Nederlandse coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, waarbij het systeem overbelast raakt. Dat laat een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Een QR-code aanmaken verloopt moeilijk.

Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij cybercriminelen websites plat proberen te leggen door ze te overladen met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Rond 22.00 uur nam de drukte weer wat af.

De problemen met de app deden zich vooral voor bij mensen die nog een QR-code moesten aanmaken of die een maand lang geen gebruik hadden gemaakt van de app, waardoor die weer opnieuw contact moest maken met de server. Wie al een QR-code heeft, kan die offline laten zien.

In Nederland is een coronatoegangsbewijs vanaf dit weekend voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling.

In Nijmegen liep het al op de eerste dag mis. Daar heeft de gemeente een restaurant laten sluiten omdat er niet werd gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs.  De uitbater trekt naar de rechtbank tegen die beslissing. De zaak wordt zondagvoormiddag al behandeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.