Inschrijven op centrale reservelijst kan vanaf 6 april via QVAX

Vanaf dinsdag 6 april kan iedereen zich via het online platvorm QVAX inschrijven op een centrale reservelijst om sneller een COVID-19-vaccin te krijgen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de Q&A van de Taskforce Vaccinatie. Wanneer een vaccinatiecentrum vaccins over heeft, kan het mensen op die reservelijst oproepen. "Maar dat gebeurt wel altijd binnen de doelgroep die op dat moment aan de beurt is. Het is niet de bedoeling dat mensen via de reservelijst gaan kunnen voorkuipen", zegt Frank Robben (Smals).

Registreren op de reservelijst kan heel eenvoudig via qvax.be. "Je schrijft je in met je rijksregisternummer, je selecteert je vaccinatiecentrum en je geeft je beschikbaarheden door voor de volgende zeven dagen. Je kan het systeem vragen om je beschikbaarheden we kelijks te herhalen of je geeft ze elke week opnieuw zelf in", zegt Robben.

De volgorde van distributie gebeurt volgens de regels van de vaccinatiestrategie, namelijk per leeftijd. Een jongere, gezonde persoon hoeft zich dus absoluut niet te haasten. Het doel van de reservelijst is om zoveel mogelijk beschikbare dosissen te kunnen gebruiken, want elke dag gaan er wel verloren door mensen die niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak.

Tijdens de QA werd ook meegedeeld dat vanaf donderdag 8 april elke burger via mijngezondheid.belgie.be of via myhealthviewer.be kan nagaan of hij aangeduid is als risicopatiënt en dus eerder uitgenodigd zal worden om zich te laten vaccineren. "Moest er toch nog iemand vergeten zijn, dan kan de huisarts nog een aanpassing doen", zegt Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie.

Tot slot werd nog een stand van zaken gegeven over de vaccinleveringen. De voorbije week werden er 438.210 aan ons land geleverd. Dat brengt het totaal sinds december op 2.606.535 vaccins. Komende week worden er 414.330 verwacht en 366.030 in de week van 12 april. De cijfers voor de weken daarna staan nog niet vast, omdat nog niet alle leveranciers daarover gecommuniceerd hebben.

Tot en met 2 april hebben 1.472.477 mensen in ons land een eerste vaccin gekregen, 563.675 inwoners ontvingen ook al hun tweede.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.