Recordaantal internationale patenten aangevraagd in 2022, België op 22ste plaats

In het patentsysteem van de WIPO, de wereldorganisatie voor intellectuele eigendom, zijn vorig jaar meer aanmeldingen gedaan dan ooit tevoren. De organisatie telde 278.100 patentaanvragen in het PCT-systeem, dat bescherming van intellectuele eigendom in meer dan 150 landen tegelijkertijd mogelijk maakt. Een kwart van de aanvragen komt uit China, België staat op de 22ste plaats.

Het aantal aanvragen voor internationale patenten lag 0,3 procent hoger dan in 2021. China staat helemaal bovenaan, met ruim 70.000 aanvragen. Dan volgen de Verenigde Staten (59.000), Japan (50.000), Zuid-Korea (22.000) en Duitsland (17.500). België staat in de lijst op plek 22, net als in 2021, met 1.305 aanvragen.

Het aantal aanvragen in Azië steeg sterker dan elders in de wereld, waardoor het werelddeel nu goed is voor 54,7 procent van alle aanvragen. 

De internationale patenten worden het vaakst aangevraagd voor uitvindingen in de computertechnologie, gevolgd door digitale communicatie, elektrische machines en medische technologie. De Chinese telecomaanbieder Huewai Technologies is de partij die het vaakst internationale patenten aanvraagt - bijna 7.700 in 2021 -, voor het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Qualcomm. 

De WIPO is een onderdeel van de Verenigde Naties. De organisatie behandelt ook aanvragen voor de bescherming van logo's en ontwerpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.