Schoolartsen kunnen zelf test voorschrijven, patiënten zelf staalafname reserveren

Artsen van scholen en woonzorgcentra, en binnenkort ook bedrijfsartsen, kunnen voortaan testen voorschrijven. Patiënten kunnen vanaf dinsdag zelf een staalafnamemoment reserveren bij een testcentrum. Die tools van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, die afgelopen vrijdag werden aangekondigd, moeten de huisartsen ontlasten, zegt CEO van het eHealth-platform Frank Robben.

Voortaan kunnen behalve huisartsen ook artsen van zogenaamde collectiviteiten (scholen, woonzorgcentra, gehandicapteninstellingen, asielcentra, gevangenissen...) COVID-19-testen voorschrijven. Dat kan via de voorschrijftool op de website ehealth.fgov.be. "Daar staat voor de artsen ook meer info over de tool zelf", legt Robben uit. "Ze vinden er ook een gedetailleerd overzicht van alle a anvragen en resultaten in de 'collectiviteit'." Binnenkort wordt dat uitgebreid naar bedrijfsartsen.

Vanaf dinsdag 3 november kunnen patiënten met een mogelijke COVID-19-besmetting zelf een staalafnamemoment reserveren in één van de ongeveer 120 Belgische testcentra, via de site mijngezondheid.belgie.be. "Wie in aanmerking komt voor een test, krijgt een sms met een activatiecode", zegt Robben. "Met die code kan je dan zelf reserveren. Het is erg belangrijk dat patiënten ook hun rijksregisternummer, gsm-nummer, e-mailadres en gegevens van hun huisarts opgeven. Wie Coronalert gebruikt, kan een testcode genereren met de app en die ingeven. Dan verschijnt het testresultaat op de app zodra het beschikbaar is, en kan aan andere appgebruikers anoniem gemeld worden dat ze een hoogrisicocontact hebben gehad."

Via diezelfde website is het bovendien mogelijk om na hoogrisicocontacten quarantaineattesten te downloaden. Tot nu toe konden alleen huisartsen die ter beschikking stellen.

De nieuwe voorschijf- en reservatietools moeten de huisartsen ontlasten van alle administratieve rompslomp, waarover ze al meermaals aan de alarmbel trokken. Huisartsen en triagecentra vinden alle info over de mogelijke situaties vanaf 3 november op corona-tracking.info, aldus nog Robben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.