Sint-Franciscusziekenhuis zet AI in om breuken op te sporen

Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder maakt sinds vorige week gebruik van een softwarepakket waarbij artificiële intelligentie (AI) automatisch op zoek gaat naar botbreuken bij patiënten die zich op de spoedafdeling melden. Het is daarmee een van de eerste ziekenhuizen in België die AI inzet om breuken te detecteren.

Afhankelijk van de hoeveelheid foto's of CT-scans die de digitale assistent van de radioloog moet verwerken, kunnen breuken en fractielijnen binnen de dertig seconden opgespoord worden. De einddiagnose blijft bij de radioloog liggen. 

"Dit is een extra ondersteuning voor onze radiologen die de workflow op de spoed moet versnellen", zegt hoofdarts Steven Pans. "Patiënten met echte breuken schuiven in de werklijst naar boven en komen zo eerst aan bod."

De AI moet de radiologen helpen om de gigantische stroom aan data en beelden te verwerken en belangrijke informatie sneller op te pikken. Naast het detecteren van botbreuken kunnen ook bolletjes in de longen gedetecteerd worden.

De licentie voor het software-pakket kost tussen de 7.000 en 10.000 euro per jaar en wordt niet doorgerekend aan de patiënten. Volgens hoofdradioloog Pieter Meersman heeft de AI-technologie een gevoeligheid van 99 procent. 

De spoedafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder is met 25.000 patiënten per jaar de op twee na drukste spoedafdeling van Limburg. Bij zowat de helft van de patiënten die naar de spoed komen, is er een vermoeden van een of meerdere breuken. Door het inzetten van AI moet de kwaliteit van de verleende zorg verder verbeteren en ervoor zorgen dat de patiënt sneller geholpen wordt.  

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat we de patiënten de juiste feedback kunnen geven en dat bepaalde breuken zo snel mogelijk behandeld worden. Als we worden geattendeerd dat er een breuk is die onmiddellijk behandeld moet worden, dan kunnen we daar sneller op anticiperen omdat die patiënt van boven in onze werklijst terecht komt", zegt Pans. 

Een radioloog moet wel steeds de medische eindbeslissing nemen. "Het is niet de bedoeling dat deze technologie de radioloog gaat vervangen", zegt Pans. "Het is enkel ter ondersteuning. Radiologen moeten een opleiding van vijf of zes jaar doen en dat kan hiermee nooit vervangen worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frederik VANRIETVELDE

    29 mei 2024

    Wat een onjuiste berichtgeving!!! Vele ziekenhuizen in België, waaronder ook AZ Groeninge gebruiken deze AI al veel langer....journalistieke nonsens of platte commerciële ingeving?