Studente UAntwerpen wordt tweede met ontwerp draagbare infuuspomp

De Belgische studente Charlotte Blancke, die aan de Universiteit van Antwerpen studeert, heeft de runner-up prijs gewonnen bij de internationale James Dyson Award, een designwedstrijd. Ze ontwierp een draagbare infuuspomp, de Ivvy, die infuustherapie afstemt op een thuissituatie. Er waren meer dan 2.000 inzendingen uit 29 landen. Blancke krijgt 5.000 euro prijzengeld.

Ivvy, een draagbare infuuspomp met zelfontworpen apparatuur die infuustherapie automatisch afstemt op de behoeften van de thuissituatie, bestaat uit drie producten: een draagbare oplossing om de infuuspomp in te hangen, de infuuspomp zelf en de software hierbij voor intuïtief gebruik.

Blancke kwam op het idee nadat een collega van haar moeder ontevreden was over het oncomfortabele apparaat dat haar kind moest gebruiken voor een medische behandeling thuis. Gedurende haar onderzoek ontdekte de studente dat de medische behandelingen thuis toenemen, maar dat de apparatuur die wordt gebruikt voor intraveneuze therapieën thuis, niet aangepast is op een thuissituatie.

Ivvy vervangt de huidige intraveneuze infuuspaal door een draagbaar apparaat dat patiënten optimale mobiliteit biedt. Een gebruiksvriendelijke infuuspomp en ingebouwde software zorgen ervoor dat verpleegkundigen hun patiënten op afstand kunnen monitoren.

"Ivvy is een eenvoudig concept dat de behandeling van mensen kan verbeteren en hun levenskwaliteit kan verbeteren", zegt sir James Dyson, oprichter en hoofdingenieur bij Dyson. "Het toont de genialiteit van een eenvoudig ontwerp en ik wens Charlotte veel succes bij het ontwikkelen van haar idee richting commercialisering."

Van die commercialisering wordt volop werk gemaakt: Blancke werkt samen met professionals in de industrie om haar te ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van Ivvy.

"Ik vind het een enorme eer en ben erg dankbaar dat ik zo ver ben gekomen met mijn inzending. Het doel van Ivvy is om de thuissituatie van patiënten en de zorgverleners makkelijker te maken. Met deze prijs hoop ik een nog grotere impact te kunnen maken", besluit Blancke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.