Supersnelle PCR-test miDiagnostics volgende maand op de markt

MiDiagnostics brengt zijn supersnelle en compacte PCR-test om covid-19 op te sporen, in juni op de markt. Dat maakte het Leuvense bedrijf, een spin-off van het onderzoekscentrum imec en de Johns Hopkins-universiteit, bekend.

De test van miDiagnostics is gebaseerd op chiptechnologie die imec en Johns Hopkins samen ontwikkelden. Na een uitstrijkje van de neus- en keelholte wordt het staal opgelost in een bufferoplossing en gemengd met een detectievloeistof. Het mengsel wordt via een kaart in een compacte lezer geladen die de aanwezigheid van het coronavirus kan vaststellen.

Het testproces duurt amper 15 minuten en heeft volgens een klinische studie dezelfde nauwkeurigheid als een traditionele PCR-test. "Binnen de 30 minuten nadat patiënten zich hebben aangemeld, ontvangen zij hun resultaat", verzekert miDiagnostics.

Volgende maand brengt het Leuvense bedrijf zijn supersnelle PCR-test op de markt en worden de eerste contracten ondertekend. "De interesse is heel groot, voornamelijk uit ziekenhuizen en bedrijven in de gezondheidszorg en de reissector", zegt CEO Katleen Verleysen. "Er zullen deze maand meerdere demo-units geplaatst worden, gevolgd door een commerciële uitrol in juni."

MiDiagnostics rekent labo's 50 euro per test aan. Als die er genoeg uitvoeren, moeten ze niet betalen voor de lezer.

De bedoeling van miDiagnostics is om zijn PCR-platform op termijn ook te gebruiken voor het opsporen van andere luchtwegaandoeningen of soa's.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.