Technische problemen bij automatische verlenging GMD opgelost?

De uitbetaling van de automatische verlenging van het GMD geeft al sinds de start problemen. Aan de hand van een steekproef heeft de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) deze problemen in kaart gebracht en nam het initiatief om hierover met de ziekenfondsen samen te zitten. En met succes: de problemen zouden uit de software zijn gehaald en de achterstallige betalingen worden uitgevoerd, maakt de alliantie zich sterk.
In totaal zouden er zo’n 30 à 40 000 GMD’s sinds de start van de automatische verlenging niet betaald zijn. De ziekenfondsen engageerden zich om alle achterstallige betalingen nu uit te voeren. Ten laatste in september zou alles in orde moeten zijn. Daarnaast hebben de ziekenfondsen zich, op voorzet van AADM, geëngageerd om deze oefening de komende jaren regelmatig te herhalen.  

De komende maanden zal AADM een reeks voorstellen lanceren in de betrokken werkgroep om de regels rond de overname, uitbetaling en verlenging van het GMD te moderniseren, kondigt de alliantie aan.

"AADM pleit hierbij voor uitbetaling op kortere termijnen (bv. per kwartaal) en concretere regels rond de overname van een GMD. Ook de voorwaarde van minimaal één fysiek contact met de patiënt in de voorgaande twee jaar voor verlenging van het GMD, moet volgens AADM worden aangepast aan de huidige realiteit van praktijkvoeren: ook teleconsultaties en consulten bij een praktijkverpleegkundige moeten hiervoor kunnen meetellen."

Dr. Marieke Geijsels, woordvoerder AADM: “Wij zijn heel tevreden met de constructieve houding van de verzekeringsinstellingen en hun snelle interventie. We kijken ernaar uit om binnenkort samen met hen de GMD-regelgeving aan te passen aan de realiteit van de huisartsenpraktijken.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.