Telescopische lens tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie of AMD (Age-Related Macular Degeneration) is een van de meest voorkomende oogaandoeningen in de geïndustrialiseerde wereld en treft bijna 20% van de mensen boven de 75. Het goede nieuws? Deze aandoening valt alsmaar beter te behandelen en dat kan voortaan ook met een geïmplanteerde telescopische lens. In het UZ Brussel kreeg recent de allereerste patiënt in België zo’n lens ingeplant in 1 oog.

Bij AMD wordt het zicht geleidelijk aan minder, vooral in het centrum van het oog. Het is de belangrijkste oorzaak van slecht zien bij mensen ouder dan 65. Afgelopen week werd in het UZ Brussel voor het eerst in België een implanteerbare miniatuurtelescoop (IMT) ingebracht in het oog van een patiënt die lijdt aan AMD in het eindstadium. Dit betekent dat beelden met hoge resolutie worden geprojecteerd op gezonde fotoreceptoren rond de macula, waardoor het centrale zicht wordt hersteld.

De implanteerbare miniatuurtelescoop (IMT) van Samsara Vision maakt gebruik van microlenzen om een vergroot beeld te creëren op gezond netvliesweefsel rondom de gedegenereerde macula. De telescoop en het hoornvlies vergroten de beelden voor het oog met een factor van ongeveer 2,7. Dit betekent dat mensen die amper nog konden zien, voortaan terug kunnen lezen, tv kijken ….

Oog met geïmplanteerde lens
Dr. Giuseppe Fasolino, oogchirurg in het UZ Brussel die de operatie uitvoerde: “Het is een grote stap vooruit voor patiënten die zich in het laatste stadium van leeftijdsgebonden maculadegeneratie bevinden, vaak mensen van 70 of 80 jaar oud die een grote impact ervaren op hun levenskwaliteit. Het implanteren van de telescopische lens is een eerste stap. Na de ingreep moeten de patiënten de lens leren gebruiken en hun ogen oefenen tijdens een reeks revalidatiesessies.” ​
Enkel voor patiënten in het laatste stadium van de ziekte
De behandeling is op dit ogenblik enkel mogelijk voor mensen die geen cataractoperatie hebben ondergaan en die zich in het laatste stadium van de aandoening bevinden voor beide ogen. Voor de operatie moeten patiënten een test ondergaan met een externe lens om te evalueren of ze de lens goed verdragen.

Op dit moment is de techniek niet terugbetaald in België.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.