Twitter zet zich in voor preventie van zelfdoding in België

10 September 2019 is het Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding. Twitter lanceert samen met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het Centre de Prévention du Suicide een nieuw initiatief.

Vanaf vandaag zal in België, wanneer iemand op Twitter naar termen zoekt die verband houden met zelfmoord of zelfverwonding, als beste zoekresultaat een aanmoediging krijgen om hulp te vragen. De kennisgeving geeft de contactgegevens van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en Centre de Prévention du Suicide, organisaties die waardevolle hulp voor geestelijke gezondheid bieden aan mensen in nood.

Bovendien zet Twitter zijn samenwerking met de International Association for Suicide Prevention (IASP) voort door een speciale emoji te lanceren in de vorm van een oranje lint - het internationale symbool voor de Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding. De emoji verschijnt wanneer mensen van 7 september tot 1 oktober 2019 tweeten met de hashtag.

“De open communities op Twitter kunnen een bron van real-time of onmiddellijke ondersteuning zijn voor iedereen die worstelt met gedachten over zelfverwonding of zelfmoord. Het aanpakken van geestelijke gezondheid vereist samenwerking tussen alle belanghebbenden zowel publieke als private organisaties en diensten. In België is een van de manieren waarop we dit doen,via onze samenwerking met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het Centre de Prévention du Suicide om een zoekvraag te bieden met informatie over hoe hulp te krijgen," zegt Stephen Turner, Senior Public Policy Manager bij Twitter.

“NGO's gebruiken Twitter vaak als een kanaal om kwetsbare mensen te bereiken met wie ze anders misschien geen contact hebben, en om informatie te bezorgen over beschikbare hulp.” zegt Kirsten Pauwels, directeur Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “Diensten en organisaties voor geestelijke gezondheidszorg bieden wereldwijd steeds vaker essentiële diensten aan via digitale en sociale kanalen om aan de veranderende behoeften van de samenleving te voldoen en een jonger publiek te bereiken. ”

“We zijn toegewijd aan het ondersteunen van diegenen die worstelen met emotionele nood en zelfmoordgedachten hebben via een scala aan middelen. We zijn verheugd om samen te werken met Twitter om mensen een andere weg te bieden om hulp te zoeken. ” zegt Virginie De Potter, coördinator, Centre de Prévention du Suicide. "Deze Werelddag voor zelfmoordpreventie willen we iedereen aanmoedigen die denkt dat ze misschien met iemand moeten praten, om nu contact op te nemen - je bent niet alleen en we zijn er om te helpen op welke manier dan ook.” 

Twitter heeft een speciaal meldingsformulier voor mensen die met zelfmoord of zelfverwonding dreigen of gedachten rondlopen . Een gespecialiseerd team beoordeelt deze rapporten en neemt na ontvangst rechtstreeks contact op met het individu om iemand die om hen geeft te laten weten dat ze mogelijk gevaar lopen. Twitter biedt online en hotline-bronnen aan en moedigt hen aan om hulp te zoeken. Twitter geeft ook informatie in hun Help Centre voor mensen die mogelijk zelfmoord – of zelfverwonding gedachten hebben en ook voor mensen die bezorgd zijn over anderen. 

De zoekopdracht is ook beschikbaar voor mensen in de VS, het Verenigd Koninkrijk Australië, Korea, Japan, Ierland, Brazilië, Spanje, Duitsland, Hong Kong, Singapore, en wordt dit jaar gelanceerd in Zweden, Italië, België en Frankrijk. 

Indien u of iemand anders door een moeilijke periode gaat, u bent niet alleen. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het Centre de Prévention du Suicide kunnen u helpen. Bezoek hun website.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.