Vlaanderen richt met zeven bedrijven techonderneming FTI op

Samen met zeven grote bedrijven heeft de Vlaamse overheid een nieuwe innovatiespeler opgericht. De lancering van het bedrijf - Flanders Technology & Innovation (FTI) - vindt vandaag plaats tijdens een persconferentie. Dat schrijft De Tijd.

De betrokken bedrijven zijn de telecomspelers Proximus en Telenet, de bank KBC, de IT-groepen Cronos en Cegeka, Brussels Airport en het investeringsvehikel COI. Het doel is een Europese leider te worden in het ontwikkelen van technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het gaat bijvoorbeeld over de ­gezondheidszorg, het onderwijs, de arbeidsmarkt, mobiliteit of oplos­singen voor de overheid.

FTI moet een platform worden waarop veilige, vlotte en gecontroleerde data-uitwisseling mogelijk is. Bedrijven, onderzoekscentra en overheden kunnen het platform gebruiken om hun kennis en krachten te bundelen en tech­oplossingen voor maatschappe­lijke uitdagingen te ontwikkelen. Een voorbeeld is de eerder aan­gekondigde gezondheidskluis, waar elke Vlaming zijn gezondheidsdata zal kunnen stockeren.

Met FTI hoopt de Vlaamse overheid burgers te verleiden hun data te delen in een beveiligde omgeving, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk ­onderzoek, medische toepassingen of beter beleid. Voor Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V), die nog geen reactie kwijt wilden aan De Tijd, is het een van de belangrijkste projecten van de legislatuur. In de regering beseffen ze wel dat ze zich blootstellen aan kritiek voor "politieke profilering" en dat de datakwestie uiterst privacygevoelig is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.