Welzijnszorg betoogt in Brussel tegen digitale uitsluiting

De vzw Welzijnszorg heeft donderdag op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal actiegevoerd tegen de digitale uitsluiting van mensen in armoede. Onder het motto "Allemaal Digitaal?!" pleiten ze ervoor dat maatschappelijke diensten ook toegankelijk blijven via telefoon en loketten.

Bankieren, een afspraak maken met de huisarts of met leerkrachten communiceren via SmartSchool gaat of kan tegenwoordig allemaal digitaal. Handig voor velen die digitaal geletterd zijn, maar Welzijnszorg kaart met haar actie aan dat heel wat mensen geen toegang meer krijgen tot hun basisrechten. 

Op het Europakruispunt werden voorbijgangers tijdens de actie uitgenodigd om op postkaartjes op te schrijven welke digitale drempels ze tegenkomen. Aanhangers van Welzijnszorg droegen ook grote QR-codes met een link naar hun campagne rond digitale uitsluiting.

"Met deze actie willen we een duidelijk signaal geven dat heel veel mensen nog altijd nood hebben aan fysieke dienstverlening. Als er enkel wordt ingezet op digitale dienstverlening zullen mensen hun rechten mislopen. Mensen in armoede worden daardoor extra getroffen", stelt Hilde Geurts, regioverantwoordelijke Welzijnszorg.

Om de dienstverlening op alle vlakken te garanderen, stelde Welzijnszorg al verschillende werkpunten op voor de overheden in ons land. Aan het Brussels Gewest vragen ze dat het dienstenaanbod telefonisch bereikbaar blijft en dat er loketten zijn waar je ook zonder afspraak terecht kan. Daarnaast hopen ze ook dat digitale vormingen blijven ondersteund worden. Op federaal vlak eisen ze dat toegang tot het internet als basisrecht erkend wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.