Ziekenfonds OZ getroffen door cyberaanval

Het Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) is getroffen door een cyberaanval, waardoor hackers toegang hadden tot klantgegevens. Dat meldt OZ vrijdag in een persbericht. Het datalek werd onmiddellijk na de vaststelling gedicht.

Hackers gingen tijdens deze aanval bewust op zoek naar kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem, klinkt het bij OZ. In combinatie met een menselijke fout konden er gegevens worden ingekeken die gelinkt zijn aan het online platform "Mijn OZ", een online kantoor waarmee bepaalde transacties met het ziekenfonds worden geregeld. Het ziekenfonds benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers. Het datalek werd onmiddellijk gedicht en de gelekte gegevens werden niet openbaar gemaakt. 

"We betreuren deze aanval ten zeerste", zegt Rik Selleslaghs, algemeen directeur van OZ Groep. "We nemen de bescherming van persoonlijke gegevens bijzonder ernstig. Vanavond werden onze klanten op de hoogte gebracht. We blijven er alles aan doen om een nieuwe inbreuk te vermijden." 

OZ zal een klacht indienen bij het CERT, het Cyber Emergency Team van de federale overheid. Ook de Gegevensbeschemingsautoriteit werd ingelicht. Klanten die met vragen zitten, kunnen dit weekend terecht op het nummer 03 201 85 55.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    13 september 2021

    En zeggen dat Ivo Uyttendaele zelfs niet binnen geraakt bij zijn eigen Orde voor een geboortedatum !
    Wend U in het volste vertrouwen tot " hackers " en je krijgt ALLES wat je wil weten maar nooit durfde vragen op 1 presenteerblaadje !
    Privacy , waar is die Privacy ?