Ziekenhuis aan de Stroom opent expertisecentrum artificiële intelligentie

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) opent een expertisecentrum voor artificiële intelligentie (AI). Hiermee wil het lab voor Pathologische Anatomie dat deze software gebruikt, kennis en ervaring bundelen over de nieuwe technologie. Het centrum in ZNA Middelheim zal nieuwe slimme software testen en valideren, en studies met AI uitvoeren. Het voorbije jaar kwamen hiervoor aanvragen uit de hele wereld.

VS, Israël, VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland   
Patholoog Sabine Declercq, medisch coördinator van het ZAS-laboratorium voor Pathologische Anatomie: “Omdat we in de Benelux een van de eerste ziekenhuislaboratoria zijn die met artificiële intelligentie werken, hebben we al meerdere studies met AI uitgevoerd bij de analyse van verschillende types tumoren. Omdat we aanvragen krijgen van softwareleveranciers en farmaceutische firma's uit de hele wereld en we dit professioneel willen blijven begeleiden, starten we een expertisecentrum op."

"Zo hebben we het voorbije jaar al vijftien aanvragen gekregen om nieuwe software te testen. Deze firma's komen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Met ons expertisecentrum integreren we zo de nieuwste technologie en de medische noden in het kader van oncologische diagnostiek en onderzoek.” 

Inschatting of therapie werkt en overlevingskans 

Het expertisecentrum krijgt aanvragen om verschillende toepassingen te testen, zoals ​ algoritmes voor de diagnose van een tumor. Deze software ondersteunt bij de oppuntstelling van de diagnose en kan helpen bij de keuze van de aangewezen therapie, zoals immuuntherapie. Dat is belangrijk om in te schatten of de therapie kan opgestart worden of niet.  

Een andere geteste toepassing is de inschatting van de overlevingskans van de patiënt na bijvoorbeeld vijf jaar. Als dat lukt, opent dat mogelijk ook deuren om dezelfde software in te zetten bij de keuze van verdere therapie of zelfs de noodzaak van verdere therapie. Het gaat dan over de voordelen van de therapie tegenover de impact op de levenskwaliteit. Mogelijk opent dit deuren om dezelfde tools in te zetten bij de keuze van verdere therapie of zelfs de noodzaak van verdere therapie. 

Daarnaast loopt een studie die o.a. het gebruiksgemak test van een algoritme dat de prognose van tumoren inschat. Tot slot wordt ook een scanner voor de digitalisatie van weefselstalen getest.  

Artificiële intelligentie in lab anatomopathologie ZAS 
Sinds begin 2023 zet het lab voor Pathologische Anatomie van Ziekenhuis aan de Stroom slimme software in voor de analyse van borst- en prostaattumoren. Hierbij ondersteunt AI op verschillende manieren de patholoog bij evaluatie van de weefselstalen. Dat gebeurt door met een heat map aandachtsgebieden te tonen, suggesties van tumorkenmerken te geven, het aandeel aan tumorcellen met specifieke kenmerken berekenen enzovoort. 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Als de fusie plaatsvindt, is ZAS goed voor meer dan 3.300 bedden en tienduizend medewerkers, van wie 1.000 artsen.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.