"AI is nuttig om zorgkwaliteit mee te borgen" (dr. Vanhoof)

De Barometer Artificiële Intelligentie in de huisartsgeneeskunde onthult in samenwerking met MediSfeer voor het eerst hoe huisartsen denken over AI. Volgens dr. Jos Vanhoof - die reageerde op de resultaten - stevenen we af op zogenaamde 'blended care'. Dat is een combinatie van klassieke zorg met fysieke contacten,  en digitale zorg.

"Dat AI opgang maakt, blijkt uit het feit dat de helft van de huisartsen dit als positief beschouwt", analyseert hij.

“Artificiële Intelligentie kan de zorgverlener zeker niet vervangen qua praktijkorganisatie. Wel is het een nuttig instrument dat de zorgkwaliteit mee kan borgen. Nu al wordt AI met succes ingezet op pre anamnestisch vlak. Denk aan Bingly (de app die patiënten vooraf vragen stelt met behulp van differentiaaldiagnostiek, red.).”

“Qua praktijkvoering moet men zich aligneren met performante en interoperabele systemen met de bedoeling dat én ziekenhuis, én arts, én patiënt vlot met elkaar kunnen communiceren.”

AI als ondersteuning ontwikkelen in de ketenzorg, bijvoorbeeld om radiologie voor te schrijven, kan een meerwaarde betekenen. Idem dito voor diabeteszorg waar AI de opvolging van de diabetespatiënt kan verbeteren. Met blockchain kunnen we interveniëren als vooropgestelde doelen niet binnen de termijn gehaald worden.“

“Zelf hebben we in onze praktijk een eigen platform ontwikkeld voor chronisch zorgbeheer, op basis van het emd, dat we weldra op de markt brengen. Dat omvat onder meer 160 video’s.”

> Wat verwachten huisartsen van artificiële intelligentie? (enquête)

> Michel Creemers: "Artificiële Intelligentie is welkom, maar niet de heilige graal."

> Jeroen Van den Brandt: "Geen tegenstander, maar een bondgenoot."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.