Australisch ministerie van Volksgezondheid stopt promotie op Facebook

Het Australische ministerie van Volksgezondheid zal niet langer promotiecampagnes voeren via Facebook. De maatregel is een reactie op de nieuwsblokkade door het sociale netwerk. Facebook protesteert met die blokkade tegen een wetsvoorstel dat de steun van de overheid heeft.

De blokkade komt op het moment dat Australië de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 lanceerde. In die campagne investeerde de overheid zowat 16,5 miljoen euro, om die bekend te maken bij de bevolking en complottheorieën het zwijgen op te leggen.

De minister van Volksgezondheid Greg Hunt kondigde zondag aan dat zijn ministerie die campagne zal blijven financieren, maar niet op Facebook. "Alle fondsen zullen worden aangewend", verzekerde de minister. Hij verduidelijkte ook dat zijn ministerie informatie op het netwerk zal blijven plaatsen, maar het niet langer zal gebruiken om er promotie te voeren.

Het conflict met Facebook heeft in Australië geleid tot grote verontwaardiging. De circa 17 miljoen Australische gebruikers kunnen sinds donderdag geen links naar nieuwsartikelen meer delen. Ze kunnen ook geen nieuws bekijken. Facebook reageerde op die manier op een wetsvoorstel dat het bedrijf en Google zou verplichten om voortaan te betalen voor het delen van nieuwscontent.

De actie van het Amerikaanse sociale netwerk staat in schril contrast met Google. Dat technologiebedrijf sloot akkoorden met persgroepen, zoals News Corp. van Rupert Murdoch.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.