BCFI krijgt 344.000 euro voor databank geneesmiddelen

Een Koninklijk besluit van 9 oktober dat vandaag werd gepubliceerd, wijst een toelage toe voor 2022 aan het "Belgisch Centrum voor farmacotherapeutische informatie" (BCFI) om een referentiedatabank geneesmiddelen voor menselijk gebruik te ontwikkelen. Het bedrag wordt gehaald uit de begroting van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

De vzw "Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie" krijgt het geld om de personeels- en werkingskosten te dekken, inclusief de investeringskosten voor informatica. Het bedrag moet dienen om 'de authentieke gegevensbron betreffende alle geneesmiddelen voor menselijk gebruik vergund en verkocht in België' te ontwikkelen en te beheren ten gunste van het FAGG en het Riziv die hiervan eigenaar zijn. Die authentieke bron zal worden geïntegreerd  in het systeem voor elektronische voorschriften dat deel uitmaakt van eHealth. Verder dient het geld om een referentiedatabank met bijkomende informatie over geneesmiddelen voor menselijk gebruik aan te leggen. Die moe bijdragen tot veilig en rationeel voorschrijfgedrag.
Wat moet de databank omvatten? De gegevens die erin terechtkomen, berusten op evidentie gebaseerde farmacotherapie en zijn objectief. Ze slaan vooral op:

  • de eigenschappen van de geneesmiddelen die recent in de handel werden gebracht,
  • de nieuwe gegevens over de eigenschappen en het gebruik van reeds gekende geneesmiddelen,
  • de meest recente farmacotherapeutische gegevens en gegevens uit andere disciplines, ook inzake de positionering van geneesmiddelen, die het rationeel en veilig gebruik van geneesmiddelen kunnen verbeteren,
  • de administratieve problemen over het voorschrijven, afleveren en gebruiken van geneesmiddelen.

De informatieverspreiding gebeurt in het Nederlands en in het Frans via  een databank en een website.
De authentieke bron bevat gegevens conform de meest recent goedgekeurde of vastgelegde gegevens die de bevoegde instanties wettelijke en reglementair vastlegden voor de toekenning van vergunningen van geneesmiddelen, prijzen en terugbetaling die in de handel komen.
Deze overeenkomst tussen BCFI, FAGG en Riziv 2022 wordt uitgevoerd als volgt:
- 275.200 euro komt vrij na publicatie van dit KB
- maximaal 68.800 euro, hetzij het saldo, komt vrij na goedkeuring vaneen activiteitenverslag en  de echt bevonden verantwoordingsstukken over de uitgaven.

De kosten die rechtstreeks door het FAGG zijn gemaakt in het kader van de realisatie van de authentieke bron en de referentiedatabank worden afgetrokken van de toelage.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.