2/3 leiders gezondheidszorg prioriteert telezorg en AI, duurzaamheid sterkste stijger (rapport Philips)

Twee derde van de leiders in de gezondheidszorg geeft nu, tijdens de aanhoudende pandemie, prioriteit aan investeringen in telezorg, terwijl de prioriteiten in de komende drie jaar zullen verschuiven naar artificiële intelligentie, aldus het Future Health Index 2021-rapport van Philips. Bijna 60% van de leiders wereldwijd geeft aan dat ecologische duurzaamheid in de gezondheidszorg in de komende drie jaar belangrijk zal zijn. 

Het Philips-rapport onthult transformerende post-pandemische plannen van leiders in de gezondheidszorg overal ter wereld. Het gaat om een wereldwijde enquête met belangrijke inzichten van bijna 3 000 leiders in de gezondheidszorg uit 14 landen over de huidige uitdagingen en hun visie voor de gezondheidszorg over drie jaar.
Uit de bevindingen blijkt dat bijna twee derde van de leiders in de gezondheidszorg nu, tijdens de aanhoudende pandemie, prioriteit geeft aan investeringen in telezorg, terwijl de prioriteiten in de komende drie jaar zullen verschuiven naar artificiële intelligentie.

Ecologische duurzaamheid
Bijna 60% van de leiders wereldwijd geeft aan dat ecologische duurzaamheid in de gezondheidszorg in de komende drie jaar belangrijk zal zijn. Het Future Health Index-rapport, dat in 2021 voor de zesde keer wordt gepubliceerd, is gebaseerd op eigen onderzoek van Philips in 14 landen. Het is de grootste wereldwijde enquête in zijn soort waarin de huidige en toekomstige prioriteiten van leiders in de gezondheidszorg wereldwijd worden geanalyseerd, aldus het concern.

De feedback van leiders in de gezondheidszorg – onder wie executive officers, financial officers, technology and information officers, operations officers en meer – geeft een beeld van de uitdagingen waarmee zij sinds het uitbreken van de pandemie te maken hebben en wat hun prioriteiten voor nu en de toekomst zijn. Daaruit blijkt een nieuwe visie voor de toekomst van de gezondheidszorg.

Deze visie, met een focus op patiëntgerichte gezondheidszorg via slimme technologie, krijgt vorm door een hernieuwde aandacht voor samenwerkingen, duurzaamheid en nieuwe zorgverleningsmodellen, zowel in als buiten het ziekenhuis.

Telezorg krijgt prioriteit tijdens COVID-19; na pandemie zullen investeringen in AI toenemen 
Terwijl de pandemie voortduurt, blijft 64% van de leiders in de gezondheidszorg over de hele wereld prioriteit geven aan investeringen in telezorg. Vooral in de VS is dit percentage hoog (89%).

Artificiële intelligentie

In de komende drie jaar daalt dit cijfer echter sterk, en investeringen in AI stijgen in prioriteit van 26% naar 40%. Leiders in de gezondheidszorg in opkomende economieën, zoals Saoedi-Arabië (98%), India (94%) en Rusland (85%), zijn van plan om in 2024 voornamelijk te investeren in AI; dat is zelfs meer dan de VS (80%).

Voorspellende technologieën

Ongeveer een derde (36%) van de Europese leiders in de gezondheidszorg en een kwart (27%) van degenen in APAC zijn het erover eens dat hun ziekenhuis of zorginstelling ter voorbereiding op de toekomst vooral moet investeren in de implementatie van voorspellende technologieën zoals AI en machine learning. Vooral in het technologisch geavanceerde Singapore zijn de cijfers hoger: bijna twee derde (62%) geeft daar prioriteit aan investeringen in AI na de pandemie. Hoewel de cijfers in Europa en APAC lager zijn, liggen ze nog steeds boven het gemiddelde voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (12%) en het Midden-Oosten en Afrika (6%) als het gaat om prioriteit geven aan AI in 2024.

Ecologisch duurzame gezondheidszorg

Ecologisch duurzame gezondheidszorg stijgt van de laagste naar de hoogste prioriteit:  van onderaan de prioriteitenlijst van leiders (4%) naar de top (58%). Frankrijk (86%) en Duitsland (81%) lopen hierin voorop. Deze trend is duidelijker zichtbaar bij leiders die werken in technologisch geavanceerde (slimme) ziekenhuizen of praktijken (71%) en die in ontwikkelde markten (65%).

Enkele andere belangrijke trends in de huidige en post-COVID-vooruitzichten van leiders in de gezondheidszorg die naar voren komen uit het Future Health Index 2021-onderzoek:

  • Na een crisisjaar blijven leiders in de gezondheidszorg optimistisch over de toekomst. De overgrote meerderheid (86%) denkt dat hun ziekenhuis veerkracht heeft getoond tijdens de pandemie en 88% heeft vertrouwen in de toekomst.
  • Op dit moment heeft de voorbereiding om te kunnen reageren op crisissen de hoogste prioriteit voor leiders (69% kiest deze optie), maar voor over drie jaar daalt dit percentage naar slechts 3%, wat aangeeft dat leiders in de gezondheidszorg verwachten dat ze zich op andere zaken kunnen gaan richten dan crisissituaties.
  • De lopende plannen voor value-based healthcare zijn in veel landen afgeremd door COVID-19. Zo zegt 33% van de leiders in de gezondheidszorg in Brazilië en 25% in de VS dat ze de aandacht op dit gebied hebben moeten verleggen vanwege de pandemie. In het algemeen blijft het beeld echter positief: 60% van alle leiders biedt momenteel value-based healthcare aan of is van plan dit in de toekomst te gaan doen.

Meer informatie over de Future Health- methodologie en het volledige Future Health Index-rapport voor 2021 zijn hier te vinden.

Lees ook onze special over Artificiële Intelligentie: maturiteitsbarometer ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.