Acht geregistreerde softwarepakketten  klaar voor premie 

Care Connect GP, Daktari, HealthOne, Medinect, Omnipro, Prodoc, plus de nieuwkomers Medispring en Topaz zijn geregistreerd. Dat houdt in dat ze "gelabeld" zijn na tests op basis van een reeks gedefinieerde criteria. De medicomut keurde de lijst goed.

U kent het systeem. Software voor huisartsgeneeskunde wordt zowel op een 'functionele sokkel' als op 'servicecriteria' voor het eHealth-platform beoordeeld, evenals CIN (MyCareNet), de regionale kluizen, enz. De acht genoemde producten voldeden aan alle eisen. Afgelopen maandag nam de medicomut hier akte van en keurde het overleg artsen-ziekenfondsen de software goed.
Zoals u ook weet is het gebruik van software die de officiële zegen kreeg een voorwaarde om de computerpremie te claimen. Die vraagt u aan - behoudens vertragingen in de procedure (!) - van juli tot eind oktober voor het voorgaande jaar.

De nieuwkomers Medispring en Topaz komen niet in aanmerking voor de premie 2019 omdat ze nog niet officieel erkend zijn. MediSpring is echter gerustgesteld dat er geen "gat" zal vallen voor de toekenning van de premie: volgens nog nader te bepalen modaliteiten zal er rekening mee worden gehouden dat gebruikers eerder met een al geregistreerd pakket hebben gewerkt.

Wat Windoc betreft, dat de evaluatie gedeeltelijk doorstond: dat moet opnieuw tests ondergaan voor de toepassingen die voor eind maart 2020 moeten worden verfijnd.

De set van vereiste softwarecriteria wordt om de 3 jaar grondig herzien. Dat was het geval in 2019. Sommige criteria die oorspronkelijk gepland waren voor 2019 waren al uitgesteld tot 2020 (bv. Recip-e versie 4, integratie van labresultaten in Loinc/HL7, elektronisch arbeidsongeschiktheidscertificaat, MediPrima, enz.) De implementatie van deze elementen moet daarom dit jaar rond geraken, evenals andere vereisten zoals de interoperabiliteit van de geneesmiddelenregeling of de integratie van de eBox Burger voor diensten zoals e-Attest.

Het eHealth-platform bespreekt met de software-industrie een "duidelijk en realistisch tijdschema", dat aan zijn beheerscomité zal worden voorgelegd.

Software goedgekeurd door de medicomut voor premies 2019 en eerder, 2020, en vanaf 2021: een overzicht en verdere details vind u hier

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.