Artsen voor teleconsultatie, maar in context her-ijking bekijken (Domus Medica)

Wij ondersteunen zeker het principe om de teleconsultatie een vaste plaats te geven, reageert Domus Medica op het nieuws dat Maggie De Block plannen heeft om dat systeem een permanente plaats te geven in de gezondheidssector. Eerder hadden ook al de artsensyndicaten Bvas en ASGB positief gereageerd en gezegd dat zij zelf vragende partij waren in deze aangelegenheid.

"Er moet echter wel nog bekeken worden in welke omstandigheden deze het best worden ingezet", luidt het. "Tijdens de lockdown hebben we toch ook gemerkt dat niet voor alle consultaties het teleconsult even bruikbaar is. Wij denken dat het bijvoorbeeld vooral geschikt is voor opvolging van chronische patiënten waarbij er een afwisseling is tussen fysiek en tele/video consult."

Over de vraag of er dan ook met remgeld gewerkt wordt, is er overleg nodig, vindt Domus Medica. "Anderzijds moet het ook wel een eenvoudig systeem zijn en mag het geen extra administratie voor de arts met zich meebrengen om het eventuele remgeld te innen. Hoe (en of) dit praktisch zou kunnen, moet dus nog bekeken worden."

'Vergoeding in context her-ijking'

Ook over de vergoeding van de teleconsult moet nog verder gesproken worden, "en dit moet dan bekeken worden in de context van de volledige 'herijking van de nomenclatuur' waarbij er grote, onverantwoorde verschillen in inkomen zijn tussen artsen", dixit Domus Medica.

Ook IT-matig moet gekeken worden naar uniforme en/of compatibele systemen, zodat arts en patiënt niet met te veel verschillende systemen moeten werken en er toch voldoende veiligheid wordt gegarandeerd.

Overleg met specialist

"Daarnaast moet ook het principe verder bekeken worden om via video/consult overleg te hebben met een specialist om onnodige doorverwijzing naar de tweede lijn te vermijden, maar toch snel advies te kunnen inwinnen van een specialist", besluit Domus Medica.

> Lees ook: teleconsultatie moet blijven tegen zelfde tarief als gewone consultatie

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.