Bevolking vertrouwt huisarts het meest voor gezondheidsdata (enquête)

Onder de Duitse bevolking wint de digitalisering van gezondheidsgegevens steeds meer aan vertrouwen, zo blijkt uit een recente enquête - vooral wanneer het de bedoeling is dat de gegevens via de huisarts gaan. Ook ziekenhuizen scoren relatief goed. Meer weerstand bestaat voor zorgverzekeraars/ziekenfondsen.

Digitale toepassingen begeleiden steeds meer mensen in hun dagelijks leven - steeds vaker ook in gezondheidsaangelegenheden. Een belangrijke kwestie hier: gegevensbescherming. Daar lijkt het vertrouwen van de bevolking geleidelijk toe te nemen.

In een onlangs gepubliceerde studie verklaart meer dan de helft dat zij zich geen zorgen maken dat gezondheidsgegevens onvoldoende worden beschermd tegen toegang door derden; 27 procent ziet helemaal geen risico's in de opvolging van gezondheidsgegevens. In 2017 was dat 16 procent.

Voor de studie werden in mei van dit jaar 2.000 personen ouder dan 16 jaar in Duitsland representatief geënquêteerd. De studie werd uitgevoerd door BearingPoint, een adviesbureau voor management en technologie.

Vertrouwen in epd/emd is er, informatie ontbreekt
In het elektronisch patiëntendossier (epd/emd) lijken de patiënten vertrouwen te hebben. 41 procent van de respondenten geeft ook aan dat zij het willen gebruiken. Tegelijkertijd hebben de zorgverzekeraars echter nog heel wat uit te leggen: 34 procent van de respondenten zegt niet op de hoogte te zijn van het elektronisch patiëntendossier. Volgens de Duitse wet ligt de informatieplicht bij de verzekeringsmaatschappijen/ziekenfondsen. Volgens de enquêtegegevens wil bijna een vijfde van de respondenten het elektronisch patiëntendossier niet gebruiken.

Uit de enquête blijkt ook dat een groot deel van de samenleving zich in 2021 goed kan voorstellen hoe deze data de preventie, diagnose en therapie kunnen ondersteunen. Zo zou bijna 30 procent van de ondervraagden willen dat gegevens die zij via apps of wearables verkrijgen, voor artsen beschikbaar zijn in een digitaal patiëntendossier.

71 procent van de respondenten zou instemmen met de overdracht van alle relevante gezondheidsgegevens aan hun huisartsenpraktijk, 61 procent aan een ziekenhuis en 50 procent aan hun zorgverzekeraar/ziekenfonds. Bovendien neemt de bereidheid toe om medische gesprekken via videotelefonie te voeren.

De medische zorg volledig overdragen aan AI of robotica is daarentegen nog steeds niet aan de orde bij de Duitse Jan-met-de-pet, hoewel ook hier het vertrouwen in technische innovaties duidelijk toeneemt. 27 procent van de respondenten zou een diagnose vertrouwen die uitsluitend door AI wordt gesteld (2017: 12 procent).

Meer over het enquêterapport staat hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    29 september 2021

    In Vlaanderen is Dr. Google über alles !