"Elk WCZ 2.400 euro steun voor digitalisering" (Jo Vandeurzen)

Elk Vlaams woonzorgcentrum krijgt €2.400 steun om de digitalisering door te zetten, besliste minister Jo Vandeurzen.

Om de digitalisering in deze sector verder te stimuleren trekt Vlaams minister Jo Vandeurzen in totaal twee miljoen euro uit. "Bewoners van een woonzorgcentrum worden omringd door vele zorgverleners van verschillende disciplines, zoals het personeel van het woonzorgcentrum zelf, maar ook de huisarts, de apotheker, specialisten en verpleegkundigen van het ziekenhuis waar de bewoner soms naartoe moet. Om de beste zorg te kunnen bieden, moeten deze zorgverleners met elkaar kunnen delen wat ze weten over de gezondheids- en welzijnstoestand van de bewoner. De voorbije jaren is geïnvesteerd in toepassingen en processen die dit mogelijk maken”, licht hij toe.

BelRAI

Sinds de zesde staatshervorming dient het opname- en facturatieproces van de meer dan 800 woonzorgcentra in Vlaanderen digitaal te verlopen. De Vlaamse overheid komt tussen in de kosten van de noodzakelijke digitale verbindingen om gegevens te verzamelen en te delen met betrekking tot het nieuwe inschalingsinstrument BelRAI waarmee de zorgbehoefte van de bewoners bepaald kan worden. Eind 2017 trok Jo Vandeurzen al 2,8 miljoen euro uit om de woonzorgcentra te ruggensteunen. Ook nu wordt voor de woonzorgcentra een nieuwe impuls voorzien om de digitalisering in woonzorgcentra in een stroomversnelling te brengen

Bovendien zullen vanaf 1 april 2019 de WZC's de basistegemoetkoming voor woonzorgcentra niet langer factureren aan de ziekenfondsen op papier, maar digitaal. Voor de WZC's is op deze wijze de zesde staatshervorming operationeel een feit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.