H. Hart Mol sinds gisteren weer digitaal actief na cyberaanval, alleen website nog niet toegankelijk

Op 2 februari 2021 werd het H. Hartziekenhuis Mol het slachtoffer van een cyberaanval. De aanval van buitenaf was er op gericht middels zogenaamde ‘malware’ de interne systemen van het ziekenhuis volledig te blokkeren. Er was al gewaarschuwd dat dergelijke praktijken meer konden voorkomen door de coronacrisis.Op verschillende systemen werden berichten gevonden waarbij de aanvallers losgeld vroegen in ruil voor een ‘sleutel’ om door hen geëncrypteerde files terug te ontcijferen.

Het ziekenhuis heeft een beroep gedaan op een team van experten om de geïnfecteerde IT systemen te identificeren, isoleren en tenslotte te herstellen. De IT specialisten konden daarbij met zekerheid vaststellen dat de aanvallers er niet in geslaagd zijn om privacy gevoelige data of data met medische inhoud te ontvreemden. Op geen enkel moment zijn die gegevens bereikbaar geweest voor de aanvallers.

Na een intense, zenuwslopende week konden alle IT systemen vanaf zondag 7 februari terug volledig in gebruik worden genomen. Alle digitale systemen werden daarbij vrij gegeven na herhaalde testen waarbij geen sporen van malware meer aanwezig blijken te zijn.
De gebruikers in het ziekenhuis zullen allen opnieuw moeten inloggen in het systeem om door een verhoogde toegangsbeveiliging te geraken.

Sterke verdediging opgebouwd

De komende maanden wordt een verhoogd toezicht gehouden op eventuele nieuwe aanvallen op het ziekenhuis.

De beveiliging van alle systemen werd bij deze gelegenheid extra onder de loep genomen en een sterke verdediging tegen aanvallen van buitenaf werd opgebouwd.  

Dat betekent onder meer dat de website van het ziekenhuis voorlopig buiten werking wordt gesteld. Het ziekenhuis stelt alles in het werk om de website zo snel mogelijk terug bereikbaar te maken.

Het ziekenhuis is bijzonder opgetogen dat de patiëntveiligheid nooit in het gedrang is gekomen en dat het eigen IT team met de groep experten erin geslaagd is de schade tot een minimum te beperken en in een record tempo te herstellen.

> Lees ook: "Russen aan de basis van hacking" (Dr. Ivo Jacobs)

> Lees ook: H. Hartziekenhuis Mol slachtoffer cyberaanval

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.