H. Hartziekenhuis Mol slachtoffer van cyberaanval maar wellicht vandaag opnieuw grotendeels actief

Via mail (met bijlagen) zijn criminelen erin geslaagd zogenaamde ‘cryptolocker’ virussen binnen te smokkelen. De aangewende methode laat vermoeden dat HH Mol hier eerder door  toeval getroffen werd. De aanval was immers niet gericht op een welbepaalde organisatie. E-mails met kwaadaardige bijlagen worden massaal en ‘at random’ uitgestuurd. Gelukkig werd het EPD niet geraakt.

Als deze mails bij toeval op één of andere computer worden geopend, is de persoon of de organisatie automatisch geïmpacteerd.

Die malware heeft ervoor gezorgd dat in de voormiddag van 2 februari verschillende IT systemen intern blokkeerden. Er werden evenwel geen data ontvreemd. Dat betekent dat er geen privacy gevoelige of medische informatie gelekt is. Het hart van het systeem – het Elektronisch Patiënten Dossier – werd niet geraakt.

De administratieve registratie werd verstoord. Daarom heeft het ziekenhuis onmiddellijk het volledige systeem stilgelegd en alle toegangen met de buitenwereld afgesloten.

De samenwerkende ziekenhuizen, de overheidsinstanties van de Belgische en Vlaamse gezondheidszorg en de politionele instanties werden onmiddellijk verwittigd. Aangifte bij de federale recherche werd gedaan.

IT systemen doorgelicht

In samenwerking met een internationaal team van IT-deskundigen gespecialiseerd in cybercrime worden de IT systemen nu doorgelicht. Daarbij worden momenteel beetje bij beetje alle virussen verwijderd. Tegen het tempo waarmee deze werkzaamheden vorderen, zullen de meeste systemen nog in de loop van vandaag hersteld zijn. Maar ook de komende dagen zal er nog hard gewerkt worden om alles in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Bij het stilleggen van alle IT-systemen is het ziekenhuis volgens interne noodprocedures overgeschakeld op een analoge manier van werken. Daardoor is de patiëntveiligheid nooit in het gedrang gekomen en zijn nagenoeg alle onderzoeken en behandelingen volledig, veilig en volkomen normaal kunnen verlopen. Ook de komende dagen staat patiëntveiligheid absoluut centraal, maakt het ziekenhuis zich sterk.

Het ziekenhuis gaat ervan uit dat alle belangrijke systemen vandaag terug zullen operationeel zijn dankzij de hulp van een grote ploeg buitenlandse experts.

Geschokt en gekwetst

Zoals elk slachtoffer van een criminele daad zijn het beheer, de directie en de medewerkers van het ziekenhuis diep geschokt en gekwetst door het onrecht dat hen is aangedaan. Het slachtoffer zijn van een misdaad te midden van een grote gezondheidscrisis is voor ziekenhuismedewerkers onwezenlijk, onbegrijpelijk en extreem pijnlijk.

We zijn tevreden dat we er ook in deze omstandigheden altijd in geslaagd zijn om steeds veilig en kwaliteitsvol te blijven werken.

"Wij kunnen ons heel goed inleven in de vragen die er bij het brede publiek zijn.
Op dit ogenblik is ons ziekenhuis moeilijk bereikbaar via elektronische weg en we vragen met aandrang niet te bellen naar het ziekenhuis om onze telefoonlijnen niet te belasten", luidt de oproep.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.